Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Καταρρέουν ξανά δείκτες και μετοχές – Στις 730 μονάδες ο Γ.Δ.

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Καταρρέουν ξανά δείκτες και μετοχές – Στις 730 μονάδες ο Γ.Δ.
ΑΓΟΡΕΣ: Ο Dow ξεπέρασε σε απώλειες την πτώση του Φεβρουαρίου 2018 και έχει χάσει σε λίγες συνεδριάσεις 10%, ενώ τα παράγωγα δείχνουν νέα μεγάλη πτώση. Ο ιός είναι το βασικό θέμα, αλλά τα ξένα δίκτυα τώρα κάνουν αναφορές και για τις αποτιμήσεις, την πιθανότητα ύφεσης, τις προεδρικές εκλογές, την αγορά ομολόγων κ.α.

Πριν από 10 μέρες οι ξένοι αναλυτές μας βομβάρδιζαν με εκθέσεις που έλεγαν ότι δεν είναι φούσκα. Ο Dax που επίσης ήταν σε ιστορικά υψηλά, δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι και όποιες ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις βγάζει, όπως χθες, πνίγονται στο… αίμα. Τα παράγωγα του Dax το πρωί ήταν στις 11.800 μονάδες με χθεσινό κλείσιμο του δείκτη στις 12.371 μονάδες.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2019 ήταν στις 10.400 μονάδες και στις 20/2/20 σχεδόν στις 13.800. Πήρε στην ανοδική κίνηση των 13 μηνών περίπου 3.400 μονάδες και έχει χάσει σε χρόνο dt 2.000 μονάδες ή το 60% περίπου της ανόδου.

ΑΓΟΡΑ: Τα δικά μας παράγωγα άνοιξαν στο -5%. Η μεγαλύτερη πτώση ακόμα και από αυτή των capital controls. Σε υπερπουλημένα τεχνικά επίπεδα, οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν γίνει ελκυστικές, οι μερισματικές αποδόσεις είναι πλέον μεγάλες, αλλά τίποτα δε μετράει. Οι μετοχές καίνε και οι επενδυτές προσπαθούν να τις ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο.

Ακόμα και οι μακροπρόθεσμοι που άντεξαν, βάζουν όριο πλέον. Πότε θα βγάλει αντίδραση; Το ερώτημα του 1 εκατ. ευρώ που λένε. Όσοι έχουν μακροπρόθεσμα ορίζοντα ξέρουν ότι όλα αυτά θα ξεπεραστούν. Αλλά βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία είναι τέτοια που το ξεπούλημα είναι μαζικό. Ποιος άλλωστε μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις; Κανείς δε ξέρει πότε θα περιοριστεί η εξάπλωση, αν θα περιοριστεί, αν θα φέρει ύφεση ή οτιδήποτε άλλο.

Η αγορά μας άνοιξε με μεγάλες απώλειες άνω του 4,5% και στις 730 μονάδες περίπου. Και πάλι υπερβάλουμε αλλά χτυπάνε margin call, πανικός, απογοήτευση, φόβος κ.α. Τεράστιες οι απώλειες και πάλι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με καλό τζίρο το ξεκίνημα. Για να δούμε αν θα βρεθούν δυνάμεις για να βελτιωθεί λίγο η εικόνα. Όλα βέβαια εξαρτόνται από το εξωτερικό.

AEGEAN: Ξανά πρώτη σε πτώση και έφτασε στα 6 ευρώ με απώλειες 9%. Η αποτίμηση στα 428 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλες οι απώλειες και εδώ. Κάτω από τα 0,60 ευρώ η Eurobank, κοντά στα 2 ευρώ η Πειραιώς, έχασε τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Alpha Bank.

ΔΕΗ: Στα 3,05 ευρώ αυτή με απώλειες κοντά στο 8%.

ΑΜΕΜ: Τεράστιες οι διαφορές αγοραστών και πωλητών στα μικρομεσαία, ενεργοποιούν συνεχώς τη διαδικασία αυτόματου μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας. Στα μικρομεσαία οι απώλειες είναι και πάλι μεγάλες.

Στα 0,40 ευρώ η Άβαξ με απώλειες 12%, βυθίζεται στα 0,75 ευρώ η Byte, νέα πτώση στην Ιντραλότ που πλέον είναι κάτω από τα 0,20 ευρώ. Βουτιά και για τη Λύκος.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Κάτω από τα 7 ευρώ. Κάτω και από το 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα 1,17 ευρώ με απώλειες 6,5% και όγκο πάνω από 100 χιλ. τεμάχια.

ΟΛΠ: Στα 17,24 ευρώ με πτώση 2,60% και όγκο κάτω από 1.000 τεμάχια.

AUTOHELLAS: Στα 6,22 ευρώ και στο -6,33% με όγκο 19 χιλ. τεμάχια. Η χρονιά για τον τουρισμό ξεκινάει με δυσκολίες. Ξέρουμε ότι επηρεάζεται, αλλά δεν είναι η μόνη. Διαλύονται όλες οι αποτιμήσεις. Λογικό να πιέζεται και αυτή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης