Διεθνή

Reuters: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω κορωνοϊού

Reuters: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω κορωνοϊού
Οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της συμφωνίας
Την περαιτέρω μείωση στην παραγωγή πετρελαίου τους εξετάζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση έχουν οδηγήσει την τιμή του Brent κοντά στα 50 δολ. ανά βαρέλι.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση επί του ζητήματος, ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ εξετάζουν περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020, έναντι της αρχικής τους πρότασης για μείωση κατά 600 χιλ. βαρέλια.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, και η οποία είχε ως στόσο την σταθεροποίηση στην αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, η έξαρση του κορωνοϊού έχει προακλέσει ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει κατά -25% το 2020, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του μήνα, η Τεχνική Επιτροπή του ΟΠΕΚ πρότεινε την εμβάθυνση των περικοπών κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αντισταθμιστεί η σταδιακή μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Χθες (27/2) ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, τόνισε ότι η έξαρση του κορωνοϊού θα μπορούσε να επηρεάσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, διευκρινίζοντας ότι είναι πιθανή μία περαιτέρω υποβάθμιση.
«Πρέπει να δουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κροωνοϊό», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «όπως βλέπετε, έχουν εμφανιστεί ήδη κρούσματα στην Ευρώπη, και σίγουρα αυτές οι προβλέψεις θα επηρεαστούν».
Παράλληλα, ο κ. Novak εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη συνεργία που έχει η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή της Μόσχας να συνεχίσει τη συνεργασία στα πλαίσια εντός και εκτός ΟΠΕΚ.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη συνεργασία που έχουμε με τους εταίρους μας στη Σαουδική Αραβία και φυσικά επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο των πολυμερών σχέσεων, αλλά και σε διμερές επίπεδο», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε πολλά κοινά έργα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης