Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ηχηρή προειδοποίηση της BofA: Πιθανή η ύφεση παγκοσμίως, η ανάκαμψη τύπου U όχι V

Ηχηρή προειδοποίηση της BofA: Πιθανή η ύφεση παγκοσμίως, η ανάκαμψη τύπου U όχι V
Η οικονομική ανάκαμψη σχήματος V δεν φαίνεται πλέον ρεαλιστική, οι νέες προβλέψεις της BofA "αντιπροσωπεύουν μια πιο ήπια ανάκαμψη σε σχήμα U δηλαδή πιο αργή ανάπτυξη.
Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία για το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστεί προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι όταν κοπάσει η χαώδης κατάσταση σε οικονομίες και αγορές η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν θα έχει σχήμα V δηλαδή άμεση και μεγάλη ανάκαμψη αλλά U που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκινήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη.  
Η Bank of America Merrill Lynch μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς.
Ήδη έχουν υπάρξει αρνητικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ του 2020. οι αναθεωρήσεις είναι ευρύτατες και τώρα αναμένεται μόνο 2,8% παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 στο θετικό σενάριο.
Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρεί κάτω από το 3% από την οικονομική κρίση του 2008.
Η BofA ήδη από τον Ιανουάριο μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας από 5,8% σε 5,6%, αλλά άφησε αμετάβλητες τις άλλες μεγάλες οικονομίες λόγω της προσδοκία μιας σύντομης και περιορισμένης επίδρασης του Covid 19.
Όμως όπως υποστηρίζει η BofA τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.
Η οικονομική ανάκαμψη σχήματος V δεν φαίνεται πλέον ρεαλιστική, οι νέες προβλέψεις της BofA "αντιπροσωπεύουν μια πιο ήπια ανάκαμψη σε σχήμα U δηλαδή πιο αργή ανάπτυξη.  
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/nowhere%20to%20hide%202.jpg?itok=NvipWTDihttps://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20GDP%20cuts.jpg?itok=KMEF8Wk2

Ποιοι οι βασικοί λόγοι;

1)Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη δυναμικής στις οικονομίες για το 2020.
Τον Νοέμβριο του 2019 η εκτίμηση για ΑΕΠ παγκοσμίως στο +3,2% φάνταζε ρεαλιστικός στόχος.
 Από τότε, όμως συνέβησαν πολλά.
Το 4ο τρίμηνο του 2019 για το ΑΕΠ αποδείχθηκε αδύναμο περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα για τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο παρέμεινε υψηλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.
2)Ο δεύτερος παράγοντας, φυσικά, είναι η επιθετική αντίδραση της Κίνας στην έκρηξη του COVID-19.
Οι οικονομικές διαταραχές διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία, αφήνοντας τα εργοστάσια της Κίνας να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε ξανά τις προβλέψεις της για την Κίνα. Αναμένουμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη με καθυστέρηση αργότερα ωθώντας την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ για το 2020 στο 5,2%.
3)Η εξάπλωση του Covid 19 είναι γεγονός, έχει πλήξει τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις αγορές.
Η παραγωγική ικανότητα της Κίνας έχει δραματικά μειωθεί και προφανώς θα βλάψει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι τουριστικές ροές θα αποτελέσουν ένα ακόμη πρόβλημα, ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά.
Περιορισμένες εστίες, παρόμοιες με εκείνες στην Ιταλία, είναι πιθανές σ πολλές χώρες, οδηγώντας σε περισσότερες καραντίνες πλήττοντας την εμπιστοσύνη.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε τις προβλέψεις της σε όλους τους τομείς.
Η ανάπτυξη θα είναι μόλις 2,2% εκτός της Κίνας, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Η BofA αναφέρει «ότι η κατανομή των κινδύνων γύρω από τις προβλέψεις μας είναι πλέον πιο ισορροπημένη, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται».
Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη μια παγκόσμια πανδημία που θα σταματούσε ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα δραματικά.
Συνεπώς, αναφερόμαστε – τονίζει η BofA - σε παγκόσμια ύφεση.
Ωστόσο θα εξαρτηθεί από το εάν η Κίνα θα μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία της, κάτι που προσπαθεί να κάνει κατασκευάζοντας και παραπληροφορώντας για τον Covid 19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης