Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Οικονομική καθίζηση απειλεί την ΕΕ, αν κλείσει τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν λόγω κορωνοϊού

tags :
Bruegel: Οικονομική καθίζηση απειλεί την ΕΕ, αν κλείσει τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν λόγω κορωνοϊού
Πάνω από 320 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν το 2018 μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27, με τα 39 εκατ. ή 12% εξ'αυτών για επαγγελματικούς σκοπούς
Η κρίση από την επέλαση του κορωνοϊού Covid-19, έχει ήδη πυροδοτήσει σειρά έντονων συζητήσεων σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στην περιοχή του Σένγκεν ως έναν τρόπο για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά του το βέλγικο οικονομικό think tank Bruegel.
Η Αυστρία σταμάτησε κάποια τρένα από την Ιταλία και καθώς ο ιός εξαπλώνεται, η πολιτική ανοιχτών συνόρων θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο.
Το αν ένα τέτοιο μέτρο έχει νόημα από επιδημιολογικής άποψης υπερβαίνει την εμπειρία των συγγραφέων της μελέτης του Ινστιτούτου Bruegel για το θέμα.
Ο κανονισμός Σένγκεν επιτρέπει σε κάθε περίπτωση την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε περίπτωση απειλής για τη δημόσια υγεία (άρθρο 2 (21) και άρθρο 6 (1ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399).
Αυτή η θέση εξετάζει μερικές από τις πιθανές οικονομικές συνέπειες της κατάργησης των συνόρων.
Πολλοί εργαζόμενοι βασίζονται στη συμφωνία του Σένγκεν που τους επιτρέπει να διασχίσουν τα σύνορα χωρίς ελέγχους ταυτότητας.
Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι από τις χώρες Σένγκεν διέσχισαν τα σύνορα για να πάνε να εργαστούν το 2018.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το 0,9% των απασχολουμένων πολιτών που ζουν σε χώρες Σένγκεν εργάζονται πέρα από τα σύνορα.
Το μερίδιο των διασυνοριακών εργαζομένων στις μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Σλοβακία (5,5%), στο Λουξεμβούργο (2,7%), στην Κροατία, στην Εσθονία και στο Βέλγιο.

Image
Η συνάφεια της συμφωνίας Σένγκεν εκτείνεται πέραν της διασυνοριακής μετακίνησης προς εργασία.
Το 2018, οι πολίτες της ΕΕ των 27 πραγματοποίησαν σχεδόν 320 εκατομμύρια ταξίδια της μιας νύχτας και άνω σε άλλες χώρες της ΕΕ των 27, με περισσότερα των 39 εκατομμύριων (12%) εξ'αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς.

Image
Όταν το 2015 εξετάσαμε τις επιπτώσεις των συνοριακών ελέγχων στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης, υποστηρίξαμε ότι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις των πρόσθετων συνοριακών ελέγχων είναι πιθανό να είναι σχετικά περιορισμένες.
Η αξιολόγηση τώρα είναι διαφορετική: Η παύση των διασυνοριακών ταξιδιών θα οδηγήσει σε σημαντική διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει επί του παρόντος να μην κλείσει σύνορα.

Image

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης