Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα για κορωνοϊό με 4 επίσημα κρούσματα - Σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό

Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα για κορωνοϊό με 4 επίσημα κρούσματα - Σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό
Συναγερμός στην Ελλάδα - Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού- Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
(upd2) Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορονοϊού.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός  Υγείας,  Β. Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας.
Στο μεταξύ, έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Ο νέος ιός επηρεάζει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε προχωρημένη ηλικία και γι' αυτό είναι αναγκαία η προστασία όλων μας προς αυτούς τους συμπολίτες μας, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Αρνητικό για κορωνοϊό βγήκε το δείγμα του παιδιού της 40χρονης γυναίκας που νοσηλεύεται στο «Αττικόν».

 Σε τεστ για κορωνοϊό θα υποβληθούν μάθητες που επέστρεψαν από το Λονδίνο

Ήπια συμπτωματολογία ίωσης εμφάνισαν κάποια από τα παιδιά (πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι 5) που επέστρεψαν την Παρασκευή (28/2/2020) από το Λονδίνο όπου βρισκόταν σε εκδρομή με την κόρη της 40χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται νοσοκομείο Αττικόν.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας τα παιδιά επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.
Χθες τα παιδιά που επέστρεψαν από την Αγγλία, είχαν υποβληθεί σε θερμομέτρηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Είχαν βρεθεί καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ' οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου.
Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας, ανοίγουν κι αλλά εργαστήρια για την ανίχνευση του ιού σε Κρήτη και Πάτρα.
Οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι που έδωσε ο ΕΟΔΥ και στα παιδιά.
Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Την αναστολή όλων των εκδρομών που είχαν προγραμματίσει σχολεία της χώρας για το εξωτερικό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, και δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των μαθητών στο εξωτερικό».
Μάλιστα, μίλησε για την επίπονη και δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης μέχρι στιγμής και από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.
Όπως εξήγησε, δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων, ενώ καθαρά επιδημιολογικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων καθώς, όπως έκρινε η επιτροπή, «η συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων θα ευνοούσε σημαντικά τους παράγοντες μετάδοσης του κοροναϊού με διασπορά σε όλη την επικράτεια».
«Η επιδημία εμφανίζεται όλο και σε περισσότερες χώρες και ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν κρούσματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και για τα υπόλοιπα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση.
Μέχρι στιγμής 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη και 31 στην Αθήνα, κρίθηκαν αρνητικά στον ιό.
Το τέταρτο κρούσμα αφορά Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.
Παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν", το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σε καραντίνα νεαρός στρατιώτης με ύποπτα συμπτώματα στη Ρόδο

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρόδου νοσηλεύεται στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα της Ρόδου καθώς παρουσίασε πυρετό και άλλα συμπτώματα γρίπης.
Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, η μεταφορά του κρίθηκε αναγκαία από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές καθώς ο συγκεκριμένος στρατιώτης είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για προληπτική διαδικασία “καραντίνας” στην οποία έχει τεθεί το συγκεκριμένο άτομο.
Δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις έχουν ληφθεί και θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή όχι.
Επιτελικός γιατρός της Ρόδου, που έχει εικόνα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ανέφερε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Τα αποτελέσματα από την εξέταση θα γίνουν γνωστά στους αρμόδιους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου το αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου.
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κλειστά σχολεία στην Αττική, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη είναι καθηγήτρια η οποία έκανε ιδιαίτερα μαθήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, 28/2, τα παρακάτω σχολεία:
4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
11ο Λύκειο Περιστερίου
1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
5ο Δημοτικό Περιστερίου
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έκλεισαν τρία ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, καθώς τα παιδιά της 40χρονης που βρέθηκε χθες θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο «Αττικόν», φοιτά στο Κολλέγιο Αθηνών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για τα σχολεία:
1) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
2) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
3) Nηπιαγωγείο "I. M. KAPPAΣ"

Αρνητικά 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη, 31 δείγματα στην Αθήνα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και χθες το βράδυ, 27 Φεβρουαρίου, ελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 80 δείγματα προς εξέταση για τον κορωνοϊό.
Τα δείγματα εξετάστηκαν από το Εργαστήριο του ΑΠΘ και ήταν όλα αρνητικά.
Στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν 31 δείγματα, που εξετάστηκαν για κορωνοϊό στο Ινστιτούτο Παστέρ και το Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, τα οποία, επίσης, ήταν αρνητικά.
Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερα θετικά στον ιό δείγματα και αφορούν μία 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δυό γυναίκες, ηλικίας 40 και 36 ετών στη Αθηνα.
Όλοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και «Αττικόν» στην Αθήνα και είναι σε καλή γενική κατάσταση.
Και οι τρεις γυναίκες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.

Ύποπτο κρούσμα στην Ηγουμενίτσα

Ένα ύποπτο κρούσμα παρέλαβε το ΕΚΑΒ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το πρωί της Παρασκευής.
Πρόκειται για γυναίκα η οποία έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 8 το πρωί, με το πλοίο Cruise Olympia προερχόμενο από το λιμάνι της Ανκόνα της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, η γυναίκα κάλεσε το ΕΚΑΒ και δήλωσε ότι είναι άρρωστη και πως θέλει να εξεταστεί.
Στο σημείο έφτασε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, με τις ειδικές στολές και παρέλαβε την γυναίκα, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτή την ώρα μεταφέρεται στο νοσοκομείο αναφοράς για την Ήπειρο που είναι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.

Προς πενταψήφιο αριθμό για τη δημόσια ενημέρωση

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τη θεσμοθέτηση πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, επιπρόσθετα του 210-5212054 του ΕΟΔΥ, για να πληροφορούνται και να κατευθύνονται σωστά οι πολίτες για τον κορωνοϊό.
Σε όλα τα κεντρικά νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια της Ελλάδος έχει δημιουργηθεί χώρος ξεχωριστής υποδοχής και διαλογής των ατόμων που αναφέρουν ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Μέτρα για την προφύλαξη νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:
- Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
- Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
- Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με αφορμή τα τέσσερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται, μέχρι νεωτέρας, είναι τα εξής:
-Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
-Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).
-Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
    
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS