Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δέσμη μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό

tags :
Δέσμη μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό
Ποσοτικοποιούνται οι επιπτώσεις της νόσου σε τουρισμό, ναυτιλία, εμπόριο, επενδύσεις
Σε ποσοτικοποίηση των πρώτων επιπτώσεων του κορονοϊού σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν αρχίσει να «φρενάρουν», όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία (κρουαζιέρα) και οι επενδύσεις μέσω του θεσμού της «Golden Visa», προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο Ιανουάριος πάντως ξεκίνησε με μεγάλες αστοχίες στα έσοδα.
Η υστέρηση στις εισπράξεις έφτασε τα 745 εκατ. ευρώ, μολονότι η απειλή από τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στην αρχή.
Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο κινείται ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά εν όψει της άγνωστης έκτασης που θα λάβει το πρόβλημα, στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Πληγές στην ελληνική οικονομία είναι σίγουρο πώς θα υπάρξουν, ωστόσο εκεί που δίνουν σημασία οι οικονομολόγοι είναι στο «βάθος».
Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξήλθε πρόσφατα από τα μνημόνια (Αύγουστος του 2018) δεν έχει ακόμα προλάβει να επουλώσει τις βαθιές πληγές από τα σκληρά μέτρα των προγραμμάτων προσαρμογής.
Οπότε μια «μόλυνση» της από τον κορονοϊό, όπως συνέβη δηλαδή, δρα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που δεν είχαν εξασθενήσει από τις πολιτικές της αυστηρής λιτότητας όπως συνέβη με εμάς.
Οι εταίροι έχουν ακόμα ένα λόγο να παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις με τη μετάδοση της κινεζικής ίωσης στη χώρα μας.
Αυτός συνδέεται με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που μας έχουν δανείσει και τα οποία φυσικά θέλουν να πάρουν πίσω.
Ετσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην αφήσουν χωρίς «εμβόλια» την Αθήνα που θέλει πάση θυσία να προστατεύσει την ανάπτυξη η οποία είναι το «κλειδί» για να παραμείνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Με βάση το νέο σκηνικό που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε ολόκληρο τον πλανήτη θεωρείται σχεδόν δεδομένη η αλλαγή της ατζέντας των θεμάτων που θα εξεταστούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
Η αρχή θα γίνει από το Euroworking Group-EWG της επόμενης Πέμπτης 5 Μαρτίου, το οποίο κάτω από το μικροσκόπιό του δεν θα βάλει μόνο την 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την ελληνική οικονομία αλλά και τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, σε επίπεδο ευρωζώνης φυσικά.
Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά, θα είναι μια καλή αρχή στη συζήτηση της Ευρωομάδας για συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η χώρα μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τις αποφάσεις των εταίρων στον αγώνα που κάνει για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.
Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους της Ε.Ε, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Τα σενάρια των επιπτώσεων του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εξετάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη, υπό από τον πρωθυπουργό, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης για μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που απειλούνται με διακοπή από την κινεζική ίωση.
Υπό αυτό το πρίσμα εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια προληπτικού κυρίως χαρακτήρα για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.
Τα μέτρα στήριξης θα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ενώ οι δαπάνες δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο κατά πρόγραμμα αποτέλεσμα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια ξεκινώντας από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και φτάνοντας σε ένα στρεσάρισμα της οικονομίας σε ακραίες συνθήκες στο ενδεχόμενο πανδημίας, αξιοποιώντας μελέτες και στατιστικά δεδομένα όλων των προηγούμενων κρίσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης