Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Τέλος στην κατάπαυση πυρός έβαλαν οι Ταλιμπάν

tags :
Αφγανιστάν: Τέλος στην κατάπαυση πυρός έβαλαν οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν ζητούν την αποφυλάκιση 5.000 μελών τους
Δύο ημέρες μετά την συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα (2/3) ότι τερματίζουν τη μερική κατάπαυση του πυρός που εφάρμοζαν από τις 22 Φεβρουαρίου και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η περίοδος περιορισμού των βιαιοτήτων, που κράτησε εννέα ημέρες «τελείωσε και οι επιχειρήσεις μας θα επιστρέψουν στο κανονικό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Zabiullah Mujahid.
«Οι μουτζαχεντίν μας δεν θα εξαπολύουν επιθέσεις στις ξένες δυνάμεις, αλλά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ», διευκρίνισε.
Νωρίτερα σήμερα οι Ταλιμπάν είχαν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον ενδοαφγανικό διάλογο μέχρι να αποφυλακιστούν τα περίπου 5.000 μέλη τους.
Η συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ προβλέπει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης.
Έτσι, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι περίπου 5.000 Ταλιμπάν, σε αντάλλαγμα για τους περίπου 1.000 αιχμαλώτους πολέμου που κρατούν εκείνοι.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, ο οποίος δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν, απέρριψε εξ αρχής αυτό το αίτημα.
Την Κυριακή επισήμανε μάλιστα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν του ζήτησε την αποφυλάκιση των κρατουμένων και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου για την ειρήνευση στη χώρα.
«Είμαστε πανέτοιμοι για τις ενδοαφγανικές συνομιλίες, αλλά περιμένουμε την αποφυλάκιση των 5.000 κρατουμένων μας.
Αν δεν αποφυλακιστούν, δεν θα υπάρξει ενδοαφγανικός διάλογος», είπε νωρίτερα ο Mujahid σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης