Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Χαστούκι ο Covid-19 στην οικονομία της Ιταλίας – Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους

Scope: Χαστούκι ο Covid-19 στην οικονομία της Ιταλίας – Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους
Ο εξωτερικός κλονισμός λόγω κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα προβληματικός, καθώς αποδυναμώνει μια οικονομία ήδη στα όρια της τεχνικής ύφεσης
Η οικονομία της Ιταλίας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο συρρίκνωσης κατά 0,3% το 2020, καθώς η επιδημία του ιού Covid-19 διαταράσσει την παραγωγική δραστηριότητα στη βόρεια βιομηχανική της ζώνη, υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Η κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένους πόρους για να αντισταθμίσει την οικονομική κρίση χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους τονίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, καθώς η άφιξη του ιού Covid-19 στην Ιταλία (BBB + / Stable) έχει προκαλέσει εκτεταμένη διαταραχή στην παραγωγική δραστηριότητα, έχει επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα, στις κοινότητες της βόρειας Ιταλίας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων έχουν αυξηθεί σε πάνω από 2.000, με 52 θανάτους μέχρι σήμερα 2/3.
Οι υποθέσεις έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα σε τρεις βόρειες περιοχές: Λομβαρδία, Εμίλια-Ρομάνια και Βένετο.
Εκτός από το ανθρώπινο κόστος από την άποψη της απώλειας ζωών και της διαταραχής της κοινότητας, η επιδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ισχυρός οικονομικός κλονισμός
«Στην περίπτωση της Ιταλίας, αυτός ο εξωτερικός κλονισμός λόγω κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα προβληματικός, καθώς αποδυναμώνει μια οικονομία ήδη στα όρια της τεχνικής ύφεσης, όπως έδειξε η χαμηλότερη των προσδοκιών, οικονομική απόδοση του τετάρτου τριμήνου του 2019», λέει ο Dennis Shen, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Scope για την Ιταλία.
«Η κρίση στον τομέα της υγείας αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία, αποδυναμωμένη ήδη, έχει περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους επιπλέον για να ανταποκριθεί, δεδομένου του υψηλού και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της Ιταλίας», λέει ο Shen.
Η κυβέρνηση αντέδρασε στην κρίση της δημόσιας υγείας με μέτρα έκτακτης ανάγκης για την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου στήριξης ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) που ανακοινώθηκε την Κυριακή 1/3, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει φορολογικές πιστώσεις για τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο, εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι, καθώς και επιπλέον μετρητά για την υποστήριξη της υγειονομικής υπηρεσίας.
Αυτό θα ξεπερνούσε τα 900 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 28/2 για τις περιοχές με τις πιο έντονες επιπτώσεις.
«Η χειρότερη ανάπτυξη και οι πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες βαρύνουν την προηγούμενη εκτίμησή μας για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ φέτος - περικοπή της εκτίμησης του ελλείμματος σε πάνω από 2,5% του ΑΕΠ φέτος», λέει ο Shen.
«Ακόμα και πριν από αυτήν την τελευταία κρίση, ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν ήταν σύμφωνος με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τη σύγκλιση προς ένα μεσοπρόθεσμο διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ».
«Σε αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ανεχτεί κάποια περαιτέρω δημοσιονομική απόκλιση από τους κανόνες όταν πρόκειται για τον προϋπολογισμό του 2020 εάν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας επιδημίας», λέει ο Giacomo Barisone, διευθύνων σύμβουλος του Scope.
«Τούτου λεχθέντος, η ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί εξακολουθεί να περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό από ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος ύψους 135% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, περιορίζοντας το περιθώριο ελιγμών».
«Ενόψει των συνεχών κρίσεων στην οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς και της δημοσιονομικής δυναμικής, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο Shen.
«Η πρόσφατη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της κυβέρνησης που σχετίζεται με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την άφιξη του ιού Covid-19 στην Ιταλία, παράλληλα με τη διάθεση αποφυγής κινδύνου να διατρέχει τις αγορές, δεν είναι μια τακτική που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους».
Τα ιταλικά 5ετή spreads των CDS αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης σε μόλις μια εβδομάδα και η εξάπλωση των 10ετών BTPs σε γερμανικά Ομόλογα ανέρχεται σήμερα στις 183 μονάδες βάσης, από 130 μονάδες βάσης στα μέσα Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το στάδιο, οι εκτιμήσεις για την πλήρη επίπτωση της επιδημίας Covid-19 στην οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο κυμάνθηκαν από 0,2% του ΑΕΠ (Τράπεζα της Ιταλίας) σε 1,0-3,0% (REF Ricerche).
«Αναθεωρούμε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη για την Ιταλία για το 2020, που σημαίενι  στο -0,3% για τώρα, όταν η προηγούμενη εκτίμηση κυμαινόταν στο 0,25% για το 2020 – κρατώντας το επίπεδου κινδύνου μείωσης ζωντανό και προς περαιτέρω αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης», λέει ο Shen.
«Η εκτίμηση υποθέτει μια τεχνική ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο - που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα της μείωσης του ΑΕΠ - μετά από μια αδύναμη επίδοση της τάξεως του -0,3% ανά τρίμηνο, από το γ' στο δ' τρίμηνο του 2019."
«Η βαρύτητα των περιοχών που πλήττονται από τον κορωνοϊό στην οικονομία της Ιταλίας, ενισχύει την άποψή μας ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία θα είναι σημαντικός», λέει ο Barisone.
«Η περιφέρεια της Λομβαρδίας από μόνη της συνεισφέρει στο 27% των εξαγωγών της χώρας και το 22% του ΑΕΠ της Ιταλίας, ενώ το συνολικό μερίδιο της οικονομίας που αποδίδεται στις περιοχές που πλήττονται σοβαρά αυξάνεται στο 40% μόλις συμπεριληφθεί το Βένετο και η Εμίλια Ρομάνια».
«Η οικονομία της Ιταλίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών τουρισμού, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αντιπροσωπεύουν το 32% της συνολικής οικονομίας της χώρας», λέει ο Barisone.
«Με τις διακοπές που υφίσταται η οικονομία της Κίνας, και οι εμπορικοί εταίροι στην Ευρώπη, οι αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο υπέστησαν σημαντικό πλήγμα.
Η βιομηχανική αναστάτωση είναι πιθανό να είναι μακροχρόνια ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει: οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν σταδιακά μόνο σταδιακά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών να επιστρέψει επίσης πολύ αργά.
Μόλις αρχίσουν να ανακάμπτουν οι εξαγωγές αγαθών, οι εισπράξεις από τον τουρισμό για την Ιταλία μπορεί να ανέλθουν, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης