Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό

tags :
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό
Οι καταδύσεις αναψυχής, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής εναλλακτικός τρόπος διακοπών, απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν, αναζητώντας κάθε φορά διαφορετικούς ελκυστικούς προορισμούς
Την είσοδό της στον χάρτη του καταδυτικού τουρισμού μπορεί να διεκδικήσει πλέον με αξιώσεις η Ελλάδα, με όχημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προωθεί την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών της χώρας, αίροντας τις αγκυλώσεις που απέτρεπαν την ανάπτυξη του κλάδου.

Τα κίνητρα
Με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων. Στο πλαίσιο αυτό, με το σχέδιο νόμου που προωθείται και φέρει τον τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις», οι δαπάνες τις οποίες θα κάνει μια επιχείρηση για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του καταδυτικού πάρκου θα λογίζονται ως δαπάνες κοινωνικής ευθύνης και θα συνυπολογίζονται στα έξοδα για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος μόνο, όμως, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και κατά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του πάρκου.
Στην ίδια κατεύθυνση, και με δεδομένο ότι η δημιουργία καταδυτικών πάρκων θεωρείται επένδυση αναπτυξιακού χαρακτήρα, το έργο θα μπορεί να επιδοτείται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ οι χορηγίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα απαλλάσσονται από τον φόρο δωρεάς.



Οι αλλαγές
Με βάση το νέο πλαίσιο, αίρεται ο περιορισμός πραγματοποίησης καταδύσεων σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μιλίων από αρχαιολογικούς χώρους (καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα), και καταργείται η υποχρέωση συνοδείας επισκεπτών αυτοδυτών από δύτες αρχαιολόγους ή φύλακες αρχαιοτήτων.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται για πρώτη φορά η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση την πορείας του κλάδου και θα συνεργάζεται με συναρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη και προώθησή του, ενώ απελευθερώνονται και χιλιάδες σύγχρονα ναυάγια, ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικά αγαθά και δεν επιτρέπονταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής.

Στόχος τα «γερά» πορτοφόλια
Οι καταδύσεις αναψυχής, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής εναλλακτικός τρόπος διακοπών, απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν, αναζητώντας κάθε φορά διαφορετικούς ελκυστικούς προορισμούς.
Το ένα τέταρτο από τα 6 εκατομμύρια τουριστών που επιδίδονται σε καταδύσεις παγκοσμίως είναι Ευρωπαίοι. Κατά μέσο όρο, πρόκειται για ταξιδιώτες μεταξύ 33 και 55 ετών, οι οποίοι διαθέτουν υψηλό εισόδημα, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ακολουθούν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής. Οι Ευρωπαίοι καταδύτες ξοδεύουν γύρω στα 400 ευρώ ημερησίως, ενώ οι διακοπές τους διαρκούν για 10 – 14 ημέρες και διαχέονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Γι’ αυτό, άλλωστε, δεκάδες χώρες επιδιώκουν να αποσπάσουν το δικό τους μερίδιο από την πίτα των 70 εκατ. τουριστών, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Καταδυτικές κρουαζιέρες
Για πρώτη φορά, με το σχέδιο νόμου που προωθείται, επιτρέπεται η ανάπτυξη της καταδυτικής κρουαζιέρας (live abroad) στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να διανυκτερεύουν σε κάποιο κρουαζιερόπλοιο και να επιδίδονται παράλληλα στην αγαπημένη τους ενασχόληση.
Πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν, άκρως δημοφιλές στο εξωτερικό, υψηλής κερδοφορίας και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας χάρη στην πληθώρα των καταδυτικών προορισμών που διαθέτει και του πλούσιου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι καταδυτικές κρουαζιέρες θεωρούνται μία ιδιαίτερα χρυσοφόρος βιομηχανία, με την Ερυθρά Θάλασσα να αποτελεί παράδεισο για όσους αρέσκονται να κάνουν καταδύσεις.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης