Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσους πλειστηριασμούς ακινήτων σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2020

tags :
Πόσους πλειστηριασμούς ακινήτων σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2020
Νέες προτάσεις από φορείς για την προστασία της α κατοικίας
Τις λύσεις στο πλαίσιο της άρσης της προστασίας της α' κατοικίας αναζητάει η κυβέρνηση η οποία έρχεται μοιραία αντιμέτωπη με το σχεδιασμό των πλειστηριασμών που θα επιβάλει η λήξη του νόμου 4605/2019 για την πρώτη κατοικία στο τέλος του Απριλίου.
Στις 4.322 αναμένεται να είναι οι ιδιοκτησίες που θα πλειστηριαστούν το α τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών τόσο για δάνεια κόκκινα καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης όσο και για επιχειρηματικά δάνεια.
Από τους παραμάνω πλειστηριασμούς  2.763 περιπτώσεις ακινήτων έχουν ήδη σχεδιαστεί να βγουν στο σφυρί.
Βεβαίως τα στοιχεία των πλειστηριασμών δεν θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει άκρως ενθαρρυντικά.
Τουναντίον. Σε όλη την περσινή χρονιά μόνον 1.173 ακίνητα κατέληξαν σε χέρια τρίτων και 4.449 ακίνητα κατέληξαν στις τράπεζες από 5.622 πλειστηριασμούς που σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.
Οι σχεδιαζόμενοι πλειστηριασμοί στις αρχές του 2019 ήταν 22.879. Από αυτούς , 3274 κόλλησαν σε θέματα νομικής φύσεως, 2.442 αναβλήθηκαν διότι οι δανειολήπτες ρύθμισαν τις οφειλές τους ενώ 1.797 πλειστηριασμοί σταμάτησαν λόγω νόμου Κατσέλη.
Ετσι συνέχισε η διαδικασία μέσα στη χρονιά με 14.092 πλειστηριασμούς  από τους οποίους 8.470 κρίθηκαν άγονοι. Μάλιστα μόνον σε 703 εξ αυτών αυξήθηκε η τιμή έναρξης.
Η γεωγραφία των πλειστηριασμών δεν πρόκειται εύκολα να αλλάξει όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες.
Ομως ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο προτάσεων προκειμένου η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας να μη δημιουργήσει καθεστώς αδικιών.
Μέσα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνεται:
- Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα σε όσους έχουν αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό του δανείου τους δηλαδή το 70%-80%.
Το υπόλοιπο δάνειο θα πρέπει να τύχει γενναίων ρυθμίσεων σημειώνουν παράγοντες της αγοράς
-Να ληφθεί μέριμνα για τους πραγματικά και αποδεδειγμένα πτωχούς
-Να ληφθεί μέριμνα για όσους προχωρούν σε σοβαρές ρυθμίσεις με το τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας τα ενέχυρά τους ή δεχόμενοι την εκτέλεση σοβαρών προτάσεων από την πλευρά των τραπεζών.
Στη συνέχεια σημαντικά πρέπει να είναι και τα μέτρα για τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι τράπεζες αναζητούν θεσμικούς επενδυτές. Για τις επιχειρήσεις αυτές είναι εξόχως σημαντικό στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες να τις χρηματοδοτούν ώστε να μπορέσουν τελικώς να επιβιώσουν έως ότου αλλάξουν χέρια.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντείνονται οι διεργασίες του Υπουργείου με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα αυτό ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν λόγω των διεθνών συνθηκών η ΕΚΤ να ενδέχεται να χαλαρώσει λίγο τους στόχους που έχει πανευρωπαϊκά θέσει για τις τράπεζες.
Οι ελληνικές πάντως τράπεζες το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο το θεωρούν περίπου αδύνατον.
 
Image

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης