Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναπόφευκτο το κραχ με S&P 500 στις 2200-2400 μον. και το ελληνικό 550-600 μον. έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αγοράσουν… μετοχές

Αναπόφευκτο το κραχ με S&P 500 στις 2200-2400 μον. και το ελληνικό 550-600 μον. έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αγοράσουν… μετοχές
Πότε θα αλλάξει το σκηνικό χάους;
To μήνυμα της FED ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει τα χειρότερα – αυτό μεταφράστηκε σε ξαφνική μείωση -0,50% των αμερικανικών επιτοκίων στις 3 Μαρτίου 2020 στο 1% με 1,25% – δεν είναι αποτελεσματικό φάρμακο για να αποτραπεί το συνεχιζόμενο κραχ στα χρηματιστήρια.
Οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι άσφαιρα πυρά.. θα επιδεινώσουν το πρόβλημα δεν θα το επιλύσουν.
Πλέον όλοι συγκλίνουν στα εξής
1)Ο Covid 19 ή κορωνοιός θα εξαπλωθεί και θα επιδεινωθεί και στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι όχι απλά η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία αλλά η ύφεση είναι ορατή.
2)Στην Κίνα προσπαθούν με ψέματα να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη.
Συγκεκριμένα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης όπως κατανάλωση ενέργειας, καυσαέρια, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση για να πουν ότι η οικονομία της Κίνας αρχίζει να ενεργοποιείται.
Όμως αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
Η κατανάλωση ρεύματος με όρους βιομηχανικής παραγωγής έχει καταρρεύσει σε σχήμα Λ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της NASA η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά απόρροια της παύσης της λειτουργίας των εργοστασίων.
Η Κίνα προσπαθεί με επιτάξεις εργοστασίων να δημιουργήσει ένα εικονικό περιβάλλον, καλεί τους ιδιοκτήτες εργοστασίων να ανοίξουν το ρεύμα, να ενεργοποιήσουν τα μηχανήματα για να φανεί ότι υπάρχει κατανάλωση.
Η επιβράδυνση στην Κίνα δεν θα έχει προηγούμενο ενώ ήδη οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ αναθεωρούνται επί τα χείρω συνεχώς.
Η μελλοντική ανάκαμψη δεν θα έχει σχήμα V αλλά U δηλαδή θα είναι σταδιακή η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και της Κίνας.
3)Η αρνητική επίδραση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι δραματική.
Οι περισσότερες εταιρίες έχουν αποθέματα για 3 μήνες ενώ σχεδόν 75 εκατ μικρές εταιρίες στην Κίνα κινδυνεύουν να μην διαθέτουν μετρητά ή ταμείο τις επόμενες 90 ημέρες.
4)Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πληγεί καίρια στην βιομηχανική παραγωγή αλλά και στον τουρισμό ενώ συνολικά οι θαλάσσιες μεταφορές θα υποστούν μεγάλο πλήγμα.
5)Όλα αυτά αποτελούν τον πυρήνα του πρωτογενούς πανικού στις οικονομίες.
Υπάρχει και ο δευτερογενής πανικός όπου τα κέρδη των εταιριών θα υποχωρήσουν δραματικά, κλάδοι θα κλονιστούν και οι πτωχεύσεις των εταιριών, αθετήσεων πληρωμών κ.α. δραματικά θα αυξηθούν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ξεκάθαρο ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να παρέμβουν με συμβατικά όπλα τα οποία είναι άσφαιρα.
Π.χ. οι μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,50% από την FED και μειώσεις επιτοκίων και από άλλες κεντρικές τράπεζες σε ένα πλανήτη που είναι τρομοκρατημένος και η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται…δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχώς θα επιδεινώνονται
-Στην Wall o δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει έως τις 2200 με 2400 μονάδες ή πτώση 22% από τα τρέχοντα επίπεδα.
-Το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει έως τις 550 με 600 μονάδες ή πτώση -16% από τα τρέχοντα επίπεδα έχοντας όμως υποχωρήσει ήδη από τα υψηλά -30%.

Πότε θα αλλάξει το σκηνικό χάους;

Οι δύο καταλυτικοί παράγοντες θα είναι
Α)Η πορεία εξέλιξης του covid 19 εάν είτε βρεθεί κάποιο εμβόλιο, είτε αρχίσει να περιορίζεται στον δυτικό κόσμο τότε θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ανάκαμψης.
Β)Οι κεντρικές τράπεζες αναιρέσουν τους ιδεολογικούς τους φραγμούς και αποφασίσουν να αγοράζουν και μετοχές.
Ήδη το πράττει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα.
Για να αγοράσουν μετοχές θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό σενάριο, θα είναι το ύστατο μέτρο αποτροπής της καταστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης