Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άτοκα δάνεια και ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών στο πακέτο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοιό – Αντίδοτο ψάχνει το Eurogroup 4/3

Άτοκα δάνεια και ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών στο πακέτο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοιό – Αντίδοτο ψάχνει το Eurogroup 4/3
Το σημερινό Eurogroup 4 Μαρτίου 2020 είναι προκατασκευαστικό του κανονικού συμβουλίου της ευρωζώνης της 16ης Μαρτίου...
Άτοκα δάνεια (τουλάχιστον για το 60% με 70% του κεφαλαίου), έκτακτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που απειλούνται με διακοπή της δραστηριότητάς τους από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Τα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει πέντε εναλλακτικά σενάρια, τα οποία ξεκινούν από τη σημερινή κατάσταση και φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο της πανδημίας με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία.

Οι δράσεις εξετάστηκαν σε χθεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και αξιολογήθηκαν οι πρώτες επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία.
Προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η τροφοδοσία στην αγορά συνεχίζεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εισαγωγές πρώτων υλών από τα εργοστάσια της Κίνας.
Σε δημοσιονομικό πεδίο δεν εντοπίζεται κάποιος σημαντικός κίνδυνος ενώ υπάρχει το μαξιλάρι των εσόδων με τα 32-33 δισ. ευρώ, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να χτίσει τη γραμμή άμυνας που θέλει, να εφαρμόσει δηλαδή μέτρα και πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Υπό αυτό το πρίσμα θα υπάρχει στενή παρακολούθηση της αγοράς των προϊόντων τους επόμενους μήνες, που είναι κομβικοί για την ανάπτυξη.
Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με συγκεκριμένους φορείς, όπως για παράδειγμα με φορείς από την τουριστική βιομηχανία, που μετρούν ήδη τις πρώτες πληγές, ενώ συνεχίζεται η συλλογή των στοιχείων.
Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι προβολείς στρέφονται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη εξαίρεσης των δαπανών έκτακτης ανάγκης από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το σημερινό Eurogroup 4 Μαρτίου 2020 είναι προκατασκευαστικό του κανονικού συμβουλίου της ευρωζώνης της 16ης Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κινεζικής ίωσης.
Η Ελλάδα θα βγει σίγουρα κερδισμένη από το συγκεκριμένο Eurogroup, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση για ελαστικοποίηση των κανόνων πάνω στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει αρχίσει να υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τα έχουν βρει σκούρα με τον κορονοϊό. Ενώ αρχικά επρόκειτο για ένα ακραίο σενάριο, η σκιά που ρίχνει η νόσος πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ιδιαίτερα βαριά για την ανάπτυξη.
Η επιδημία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα κατεβάσει ταχύτητα το 2020. Στην ειδική μελέτη που εκπόνησε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ελληνικό ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα δύο δυσμενή σενάρια της μελέτης που αξιολογεί τα σημερινά δεδομένα, η επίπτωση στην ανάπτυξη εκτιμάται από 0,3 έως 0,7 μονάδες.
Ετσι, η ελληνική οικονομία το 2020 θα επιβραδυνθεί στο 1,88% με βάση το χειρότερο σενάριο και στο 2,2% με βάση την πιο ήπια εκδοχή.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τον στόχο μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος, αυτό είναι γεγονός που συνιστά την απόλυτη ανατροπή και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, καθηγητή Παναγιώτη Κορλίρα, θα πρέπει:

* Να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (π.χ. στον τομέα της υγείας).

* Να αξιοποιηθεί μέρος των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cashbuffers).

* Να υπάρξει έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μια ελεγχόμενη απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή σύσκεψη έγινε με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, των υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου.
Το «παρών» έδωσαν οι δύο γενικοί γραμματείς Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου και Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης