Άμυνα – Διπλωματία

Βαριές οι τουρκικές απώλειες στη Συρία: 59 στρατιώτες νεκροί μόλις σε έναν μήνα

tags :
Βαριές οι τουρκικές απώλειες στη Συρία: 59 στρατιώτες νεκροί μόλις σε έναν μήνα
Ολοένα και βαθύτερα «βουλιάζει» η Τουρκία στο συριακό βάλτο
Άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα του τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Οι Σύροι άνοιξαν πυρ, με τους Τούρκους να απαντούν και να συνεχίζουν να πλήττουν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Έπειτα από τις τελευταίες εχθροπραξίες, ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ ανέρχεται στους 59.
Παράλληλα, οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταρρίψει τρία συριακά αεροπλάνα, οκτώ ελικόπτερα και περισσότερα από 150 άρματα μάχης.
Η Άγκυρα στέκεται στο πλευρό των Σύρων ανταρτών στην Ιντλίμπ, οι οποίοι αντιτάσσονται στη συντονισμένη στρατιωτική επίθεση Ρωσίας και Δαμασκού.
Από την πλευρά της, η Ρωσία επανέλαβε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με τρομοκρατικές ομάδες.
Πάντως, Erdogan και Putin αναμένεται να συναντηθούν αύριο Πέμπτη (5/3) στη Μόσχα, έχοντας ως θέμα την κρίση στη Συρία.
Και οι δύο πλευρές εξαπολύουν κατηγορίες ότι δεν τηρούν τη συμφωνία εκεχειρίας που έχουν υπογράψει.

Συνεχίζει να προκαλεί ο Erdogan

Σε... παραλήρημα βρέθηκε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στον απόηχο της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ στον Έβρο αλλά και των μηνυμάτων στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση για την κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Erdogan, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του προέβη, σε ακόμα μία λεκτική πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας, ενώ δεν δίστασε να βάλει στο στόχαστρο του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι γείτονές μας οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι κάποια ημέρα ίσως χρειαστούν το ίδιο έλεος που χρειάζονται σήμερα οι πρόσφυγες» είπε ο Erdogan.
«Προσπαθούν με όλα τα μέσα να απαγορεύσουν τη διέλευση στους μετανάστες, προσπαθούν να τους πνίξουν στη θάλασσα ή να τους σκοτώσουν» συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο αναφερόμενος στη τη δράση των ελληνικών αρχών χωρίς να παραθέσει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.
Παράλληλα, ο Erdogan τόνισε πως «κατά το Β' παγκόσμιο πόλεμο Έλληνες πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στην Συρία.
Ίσως ο Μητσοτάκης να είναι εγγονός αυτών των ανθρώπων».

Ετοιμάζεται μεγάλη συμμαχία Assad - Haftar ενάντια στην Τουρκία

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας (SANA), η κυβέρνηση του προέδρου Bashar Al Assad προχώρησε σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στα βόρεια σύνορά της.
Κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων, παραχώρησε το κτίριο της πρεσβείας της Λιβύης στη Δαμασκό, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του ύστερα από οκτώ χρόνια, όχι στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Fayez al-Sarraj, αλλά στην πλευρά εκείνη του στρατάρχη Khalifa Haftar.
Με άλλα λόγια, το καθεστώς Assad θέλησε να προβεί στην αναγνώριση του στρατοπέδου εκείνου του λιβυκού εμφυλίου που πολεμά ενάντια στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συναντίληψης μόλις την περασμένη Κυριακή στη Δαμασκό, αποσκοπώντας «στον καλύτερο μεταξύ του συντονισμό στη διεθνή σκηνή… ενάντια στον παρεμβατισμό και στην επιθετικότητα της Τουρκίας» («… a memo of understanding was signed… on coordinating stances between the two countries at the international and regional forums, particularly in facing the Turkish intervention and aggression on the two countries»).
Η πλευρά του Assad εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης από τον υπουργό Εξωτερικών Walid Muallem και η πλευρά του Haftar από τον αντιπρόεδρο Abdul-Rahman al-Ahiresh και τον υπουργό Εξωτερικών Abdul-Hadi al-Hawaij.

Νέο παραλήρημα Çavuşoğlu, που καβγάδισε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Heiko Maas

Σε προφανή σύγχυση είναι, κατά τα φαινόμενα, ο πολιτικός κόσμος στη γείτονα, λόγω της νευρικότητας που τους προκαλεί η ελληνική αντίδραση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Μάλιστα, είναι τόσο συγχυσμένοι, που δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα.
Ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί είναι ο καβγά ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, και τον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
«Αναγνωρίζουμε το βάρος που σηκώνει η Τούρκια, ωστόσο πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραψε σε ανάρτηση ο Heiko Maas, προκαλώντας τη μήνι του Cavusoglu.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πληρώσει ούτε τα μισά από τα 6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Αγκυρα» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει εκπληρωθεί ούτε η υπόσχεση της οικειοθελούς ανθρωπιστικής υποδοχής προσφύγων. Επίσης, όπως αναφέρει, η ΕΕ αρνείται να υποστηρίξει το σχέδιο ασφαλούς ζώνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Μάλιστα, το παραλήρημα Cavusoglu συνεχίζεται, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η Τουρκία αδυνατεί να χρησιμοποιήσει μέτρα βίας για να καταφέρει να περιορίσει τους παράνομους μετανάστες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ρωτά: «Η ΕΕ κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Δεν έχει έλθει πια καιρός να αναλάβει τις ευθύνες της;».
Φυσικά, από τις κορώνες Cavusoglu δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα fake news εναντίον της χώρας μας, καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν δίστασε να κάνει συστάσεις στους «φίλους μας τους Ελληνες, που σκοτώνουν χωρίς δισταγμό πρόσφυγες στα σύνορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης