Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (Υφυπ. Οικονομικών): Οι δαπάνες για τον κορωνοϊό αντιμετωπίζονται ως φυσική καταστροφή

tags :
Σκυλακάκης (Υφυπ. Οικονομικών): Οι δαπάνες για τον κορωνοϊό αντιμετωπίζονται ως φυσική καταστροφή
Κονδύλια 15 εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας για έκτακτες ανάγκες από τον κορωνοϊό
Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για τα πιθανά σενάρια και τα μέτρα αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος δημοσιονομικής πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε:
«Εδώ και 10 μέρες έχουμε προετοιμαστεί σε ότι αφορά τα πιθανά σενάρια και το menu των πιθανών μέτρων που μπορεί να πρέπει να αναπτύξουμε.
Θέλει όμως προσοχή γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε και τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε αυτή τη προσπάθεια και να είμαστε συντονισμένοι με την ευρωπαϊκή αντίδραση.
Στο τακτικό Eurogroup που θα γίνει στις 16 Μαρτίου, θα υπάρξει μια συνολική εξέταση του προβλήματος από την οπτική γωνία της αντίδρασης πλέον που θα έχουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα.
Από πλευράς δημοσιονομικής ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται ως ένα είδος φυσικής καταστροφής και οι δαπάνες που άμεσα συνδέονται με αυτόν, εφόσον προχωρήσει έτσι η ευρωπαϊκή αντίδραση, θα αντιμετωπιστούν αντίστοιχα»
Και συμπλήρωσε «Αυτό ήδη συμβαίνει, έχουμε ήδη μεταφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ εδώ και 10 μέρες στο υπουργείο Υγείας για έκτακτες ανάγκες για τον κορωνοϊό και θα προχωρήσουμε σε επόμενες μεταφορές»
Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού απάντησε στο αν πρέπει η ΕΕ να εξετάσει ξανά το θέμα της οικονομικής σταθερότητας και των πλεονασμάτων.
«Αυτή η συζήτηση είναι ακριβώς μια συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα, στο συγκεκριμένο θέμα, τοποθετείται στα θεσμικά όργανα.
Ας περιμένουμε να έχουμε αποφάσεις από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, οι οποίες πιστεύω ότι θα είναι θετικές και ας μην μπούμε στη δημόσια συζήτηση του πόσο πρέπει να αλλάξουν αυτά γιατί το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα consensus και να υπάρξει γρήγορα»

Για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό:

«Επειδή ακόμη έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου είναι καλό να μην κοιτάμε τι θα συμβεί 5 μήνες πιο μακριά που μπορεί να μη συμβεί και να λύνουμε τα προβλήματα και τα θέματα που αφορούν το σήμερα και το αύριο, όχι το μεθαύριο.
Θα έχουμε πλήγματα στον εσωτερικό τουρισμό σίγουρα και σε κάποιον τουρισμό από το εξωτερικό που είναι σχετικά περιορισμένος. Αναπτύσσουμε εργαλεία με τα οποία θα μετράμε σχεδόν καθημερινά την εξέλιξη σε ολόκληρη την αγορά και θα λαμβάνουμε μέτρα.
Δεν πρέπει να πάμε σε μια «κορωνοποίηση» της οικονομίας δηλαδή να μην οδηγήσουμε μέσα από μια έξαρση του φόβου σε υπέρμετρες οικονομικές επιπτώσεις σε σχέση με αυτές που θα φέρει η εξέλιξη της ασθένειας.
Πρέπει να περπατήσουμε σε ένα σκοινί ισορροπίας μεταξύ αυτών που πρέπει να κάνουμε για να βοηθάμε κάθε φορά αυτούς που πλήττονται, και της πιθανότητας να πλήξουμε πολύ περισσότερους μέσα από τον φόβο κάνοντας κάτι σπασμωδικό.
Θα κινηθούμε με σωφροσύνη σε αυτή τη γραμμή».

Για την αναταραχή στις αγορές

«Είμαστε σε μια φάση «αναταραχών» στις διεθνείς αγορές, επειδή οι αγορές είναι μηχανισμός προεξόφλησης είναι πολύ πιο έντονες από το ίδιο το οικονομικό φαινόμενο για την ώρα.
Για την ώρα το οικονομικό φαινόμενο επηρεάζει τις χώρες στις οποίες έχει ξεφύγει το θέμα δηλαδή την Κίνα και τη Νότιο Κορέα και την Ιταλία.
Οι υπόλοιπες χώρες ακόμη από πλευράς στοιχείων, δεν έχουν αρχίσει να επηρεάζονται.
Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να μετρήσουμε πρώτα κάθε φορά και να λαμβάνουμε τα αντίστοιχα μέτρα» κατέληξε ο υφυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης