Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραδυφλεγής βόμβα ο κορωνοϊός για τις αερομεταφορές - Μόνο οι δυνατοί θα επιβιώσουν

Βραδυφλεγής βόμβα ο κορωνοϊός για τις αερομεταφορές - Μόνο οι δυνατοί θα επιβιώσουν
Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 113 δισ. δολ. λόγω του κορωνοϊού
Ζοφερή είναι η εικόνα του κλάδου των αεροπορικών εταιριών καθώς η επέλαση του κορωνοϊού, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις αερομεταφορές με τις εταιρίες να έρχονται αντιμέτωπες με μειώσεις εσόδων, από την περιστολή δρομολογίων και του αυξανόμενου μισθολογικού κόστους.
Πολλές εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει αρνητικές προειδοποιήσεις για τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου 2020, ενώ πλέον αυξάνεται και ο αριθμός των εταιριών που οδηγούνται στην πτώχευση.  
Σήμερα (5/3) η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe αναμένεται να τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία.
Οι ιθύνοντες της εταιρείας ανακοίνωσαν πως για την κατάρρευση της Flybe ευθύνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλήξει σοβαρά κλάδους όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός.
Παράλληλα η επιδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να στερήσει τις αεροπορικές εταιρίες από έσοδα έως 113 δισ. δολάρια το 2020, όπως προειδοποίησε σήμερα η ΙΑΤΑ, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο της πρόβλεψης που έκανε πριν από μόλις δύο εβδομάδες καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος σε σημερινό του report αναφέρει πως  «το πιστωτικό outlook για την κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αεροπορία ήταν ήδη αρνητικό και είναι ανεξάρτητο από τον αντίκτυπο του Covid-19, λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του τομέα, της πτώσης των τιμών των εισιτηρίων και της ανόδου των μισθών και άλλων δαπανών.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση στον κλάδο» υποστηρίζει η Scope Ratings, προσθέτοντας: «Αναμένουμε μια παρόμοια τάση στην Ασία».

Scope Ratings: Έρχεται συρρίκνωση στις αερομεταφορές λόγω κορωνοϊού – Κλειδί η κεφαλαιακή επάρκεια

«Το πιστωτικό outlook για την κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αεροπορία ήταν ήδη αρνητικό και είναι ανεξάρτητο από τον αντίκτυπο του Covid-19, λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του τομέα, της πτώσης των τιμών των εισιτηρίων και της ανόδου των μισθών και άλλων δαπανών.
Η οικονομική ανάπτυξη, μοιραία, έχει επιβραδυνθεί» λέει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση στον κλάδο» υποστηρίζει η Scope Ratings, προσθέτοντας: «Αναμένουμε μια παρόμοια τάση στην Ασία».
Των οικονομικών προβλημάτων της αεροπορικής εταιρείας Flybe, του βρετανικού περιφερειακού αερομεταφορέα που έπαψε να λειτουργεί την Πέμπτη (5/3), προηγήθηκε o κορωνοϊός.
Αυτός προκάλεσε δραματική πτώση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια.
Ωστόσο, η πανδημία δεν αποτέλεσε παρά θρυαλλίδα εξελίξεων για όσα επρόκειτο να συμβούν.
Η Flybe ήλπιζε να τύχει κυβερνητικής υποστήριξης, αλλά οι κυβερνητικές ενέργειες εστιάζουν στον ιό, τονίζουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Βέβαια, οι κυβερνήσεις, εάν ήθελαν, θα μπορούσαν να αναβάλουν την καταβολή φόρων και να ελαστικοποιήσουν το πλαίσιο.
«Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις αερομεταφορές, αναστέλλοντας την καταβολή φόρων» λέει η Scope Ratings.
Ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των αεροπορικών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές εάν η επιδημία σε πολλές χώρες έχει εξελιχθεί σε πανδημία.
Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν αντίμετρα:
Ζητούν από τους υπαλλήλους να λαμβάνουν άδειες άνευ αποδοχών, παγώνουν τις προσλήψεις και μειώνουν τις δαπάνες.
«Η μείωση του κόστους των καυσίμων θα ωφελήσει ορισμένους αερομεταφορείς» υποστηρίζει επίσης η Scope Ratings.
Η μέση τιμή καυσίμου αεριωθούμενων αεροσκαφών ήταν 28% χαμηλότερη στις 28 Φεβρουαρίου, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την IATA, καθώς οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν στα 50 δολάρια το βαρέλι.
Καθώς τα έσοδα μειώνονται, οι αεροπορικές εταιρείες θα βασίζονται στα ρευστά διαθέσιμά τους και θα αναζητούν τρόπους αύξησης του κεφαλαίου τους μέσω πιστωτικών διευκολύνσεων ή ιδιωτικών χρηματοδοτικών μέσων, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες.    

IATA: Το πλήγμα στις αεροπορικές μπορεί να αγγίξει τα 113 δισ. δολ.

Η επιδημία του κορωναϊού θα μπορούσε να στερήσει τις αεροπορικές εταιρίες από έσοδα έως 113 δισ. δολάρια φέτος, όπως προειδοποίησε σήμερα η ΙΑΤΑ, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο της πρόβλεψης που έκανε πριν από μόλις δύο εβδομάδες καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Η προειδοποίηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) ήρθε την ώρα που η βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρία Flybe αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο θύμα της μείωσης στη ζήτηση που προκάλεσε η κρίση.
Παράλληλα, η Norwegian Air ανακάλεσε τις προβλέψεις της για τη φετινή κερδοφορία, ενώ η αμερικανική εταιρία χαμηλού κόστους Southwest προέβλεψε πλήγμα 200-300 εκατ. δολαρίων στα λειτουργικά έσοδα πρώτου τρίμηνου.
«Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρίες που έχουν σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους και υψηλό χρέος και ένα σοκ στις ταμειακές ροές, όπως αυτό, θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει ορισμένες σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA Μπράιαν Πιρς σε εκδήλωση στη Σιγκαπούρη.
Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να μειώσουν πτήσεις και να περικόψουν δαπάνες και προειδοποιούν για πλήγμα στα κέρδη τους, καθώς ο νέος ιός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για πανδημία που μπορεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Σε μια ένδειξη των δυσκολιών που η κατάσταση αυτή δημιουργεί για τις αεροπορικές εταιρίες, αεροσκάφος της Turkish Airlines επέστρεψε, ύστερα από εντολή που δόθηκε, στην Κωνσταντινούπολη χωρίς επιβάτες από τη Σιγκαπούρη αφού επιβάτης που έφθασε με το ίδιο αεροσκάφος την Τρίτη βρέθηκε θετικός στον ιό.
Η IATA προέβλεψε ότι το πλήγμα που θα υποστούν οι αεροπορικές εταιρίες επιβατικών πτήσεων σε απώλεια εσόδων από την κρίση θα είναι μεταξύ 63 δισεκ. και 113 δισεκ. δολαρίων φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού. Στις 20 Φεβρουαρίου, είχε προβλέψει πλήγμα 29 δισεκ. δολαρίων.
Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους και έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες άλλους, κυρίως στην Κίνα. Αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 60 άλλες χώρες, οδηγώντας στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια και όχι μόνο.

Κατέρρευσε η Flybe

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe αναμένεται να τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία.
Οι ιθύνοντες της εταιρείας ανακοίνωσαν πως για την κατάρρευση της Flybe ευθύνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλήξει σοβαρά κλάδους όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός.
Μάλιστα, στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας υπάρχει ανακοίνωση που προτρέπει τους ταξιδιώτες να μην πάνε αεροδρόμιο, εκτός αν πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποια άλλη εταιρεία.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Flybe, που έχει την έδρα της στο Έξετερ της Βρετανίας και απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, παρ’ ολίγον να χρεοκοπήσει τον Ιανουάριο.
«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν έχουμε πλέον εναλλακτική. Δεν καταφέραμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» τόνισε ο Marc Aderson, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής.
Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παράσχει βοήθεια. «Συνεργαζόμαστε στενά με τη βιομηχανία για να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενα προβλήματα σε δρομολόγια που εκτελούνταν από τη Flybe…» τονίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Lufthansa: Διακόπτει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ, λόγω κορωνοϊού

Ο όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα 5/3, την διακοπή όλων των πτήσεων προς το Ισραήλ από τις 8 Μαρτίου, μία ημέρα αφού οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο ισραηλινό έδαφος πολιτών πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την αποφυγή της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου ιού Covid-19.
Η Lufthansa και οι θυγατρικές της Swiss και Austrian Airlines θα εφαρμόσουν το μέτρο της διακοπής των πτήσεων μέχρι τις 28 Μαρτίου.
Η απόφαση των ισραηλινών αρχών αφορά μεταξύ άλλων «τους ταξιδιώτες προερχόμενους από την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία από τις 6 Μαρτίου, γεγονός που επέφερε σημαντική μείωση της ζήτησης πτήσεων προς το Ισραήλ», εξήγησε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης