Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τορπίλη επιπλέον κόστους έως 20% για τις νέες οικοδομές φέρνει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων

tags :
Τορπίλη επιπλέον κόστους έως 20% για τις νέες οικοδομές φέρνει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων
Το ΤΕΕ και ο Σύλλογος των Ενεργειακών Επιθεωρητών ζητούν την αναστολή εφαρμογής του μέτρου
Στον «πάγο» μπήκε η οικοδομή με το νέο έτος , παρά το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ για τρία χρόνια που να σημειωθεί ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τη κυβέρνηση για την… ανοικοδόμηση της οικοδομής, με την προοπτική να επανέλθει στην κανονικότητα καθώς στα χρόνια της κρίσης εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης με τις τιμές των ακινήτων να πέφτουν έως 45% και ο αριθμός των νέων αδειών να κινείται σε χαμηλό βαρομετρικό.
Όμως οι  έμπειροι μηχανικοί της αγορά γνωρίζοντας ότι έχουν  να κάνουν με  ένα υδροκέφαλο κράτος έσπευσαν να βγάλουν άδειες οικοδομής πριν την έλευση του 2020 καθώς από την τις αρχές Ιανουαρίου ισχύει νέο καθεστώς για τα νέα κτίρια τα οποία  πρέπει να κατασκευάζονται με σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης δηλαδή να είναι κατηγορίας  Α+.  
Παρότι η πρόβλεψη αυτή είναι θεωρητικά σωστή για να πετύχουμε τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης και να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον κτιριακό τομέα στη χώρα, η πρακτική εφαρμογή της έχει δημιουργήσει ήδη ανυπέρβλητα προβλήματα.
Το πρώτο πρόβλημα, είναι ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της κατασκευής κτιρίων κατηγορίας Α και Α+, το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής ανεβαίνει κατ’ ελάχιστον κατά 15-20% (και σε πολλές περιπτώσεις πολύ παραπάνω, από 30-60% ανάλογα με τις επιλογές του ιδιοκτήτη).
Πολλοί μηχανικοί που ήξεραν την αλλαγή της νομοθεσίας και συνεννοήθηκαν με τους πελάτες τους προχώρησαν σε έκδοση αδειών δόμησης εντός του 2019, πριν δηλαδή ισχύσει η νέα νομοθεσία
Δεν είναι καθόλου τυχαίο  ότι στοιχεία  της  ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών τους τελευταίους μήνες του έτους, για παράδειγμα τον Οκτώβριο μόνο κατά 10% περίπου.
Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό πρόβλημα είναι η τεχνική δυσκολία. Η χώρα μας εφαρμόζει από το 2018 (και τότε με καθυστέρηση ενσωμάτωσε την παλιότερη κοινοτική οδηγία, την ίδια χρονιά που βγήκε η νέα…) τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που έφτιαξε το ΤΕΕ το 2017.
Ο γνωστός ως ΚΕΝΑΚ είναι ένας πολύ αυστηρός κανονισμός, συγκριτικά και με αυτούς άλλων χωρών. Η γενική φιλοσοφία του, όπως λένε μηχανικοί που μελετούν κτίρια, είναι να αντιμετωπίζει το κλίμα της χώρας το χειμώνα με όρους Βόρειας Ευρώπης και το καλοκαίρι με όρους Αφρικής. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ ενισχυμένες απαιτήσεις θερμομόνωσης, διαπερατότητα κλπ αλλά κυρίως απόδοσης συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης και, μοιραία αλληλένδετα, υψηλές καταναλώσεις ενέργειας που πρέπει να αντισταθμιστούν με τεχνικά μέσα.
Από 1/1/2020, αυξήθηκαν και αυτές οι υψηλές ήδη απαιτήσεις. Για παράδειγμα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να γίνει ένα κτίριο από κατηγορίας Β (όπως σχεδιάζονταν μέχρι το 2019) σε κατηγορία Α ή Α+ πρέπει υποχρεωτικά να κάνει και αυτοπαραγωγή ενέργειας. Αυτό με βάση τη νομοθεσία σημαίνει κυρίως αντλίες θερμότητας, οι οποίες πωλούνται μετ΄ επιτάσεως τα τελευταία 1-2 χρόνια.
Όμως πολλές φορές ούτε αυτό αρκεί για την επίτευξη της κατηγορίας Α και μοιραία χρειάζεται η εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών.
Αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα αν επιτρέπονταν, αλλά οι δυσκολίες, τυπικές με βάση το νόμο αλλά και ουσιαστικές, είναι πολλές.
Η κοινοτική νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια προβλέπει αυτήν την υποχρέωση από 1/1/2021 για όλη την Ευρώπη, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση, θέλοντας εμπροσθοβαρώς να σπρώξει προς αυτήν την κατεύθυνση έφερε την υποχρέωση ένα χρόνο νωρίτερα.
Ήδη το ΤΕΕ αλλά και ο Σύλλογος των Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της απαίτησης μελέτης κτιρίων ως Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης μέχρι το τέλος του έτους, με παράλληλη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν ανακύψει.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης