Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαστικές περιπέτειες για τραπεζικά στελέχη φέρνει η απόρριψη της αίτησης ειδικής διαχείρισης για τα ξενοδοχεία Κυπριώτη

tags :
Δικαστικές περιπέτειες για τραπεζικά στελέχη φέρνει η απόρριψη της αίτησης ειδικής διαχείρισης για τα ξενοδοχεία Κυπριώτη
Η βροχή αγωγών και μηνύσεων από την εταιρία και την ιδιοκτησία κατά τραπεζικών στελεχών και η προσπάθεια τραπεζικής διαφυγής με πώληση των δανείων
Ο  ασκός του Αιόλου ανοίγει για τις τράπεζες που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια υπαγωγής του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η οποία απέτυχε και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό καθώς το εφετείο έκρινε ότι η εταιρία ήταν βιώσιμη.
Και αυτό διότι η εταιρία αλλά και η ιδιοκτησία της εταιρίας σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στραφεί αστικά και ποινικά κατά των εμπλεκόμενων τραπεζών και των στελεχών τους γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο σκαμνί διψήφιο αριθμό τραπεζικών στελεχών.
Ο πόλεμος τραπεζών και ομίλου Κυπριώτη που διαθέτει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων ξεκινά το 2016 όταν η διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του δανεισμού οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Στη συνέχεια και μετά από έντονη αντιπαράθεση οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια και υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το οποίο απορρίφθηκε τόσο σε πρώτο αλλά και δεύτερο βαθμό καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρία δεν βρισκόταν σε διαρκή και μόνιμη αδυναμία πληρωμών.
Οι τράπεζες δεν είναι γνωστό αν έχουν βγάλει διαταγές πληρωμής γεγονός που αν δεν έχουν πράξει περιπλέκει την κατάσταση με τη διαμάχη να μην τελειώνει σε αυτό το στάδιο.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δηλώνουν ότι θα επιχειρήσουν με κάθε μέσο να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους αυτό που δεν έχουν καταστήσει σαφές είναι τι μέσα διαθέτουν. Και η προσπάθειά απεμπλοκής τους με πώληση των δανείων Κυπριώτη ύψους 110 εκ ευρώ δείχνει ότι προσπαθούν να απεμπλακούν από το αδιέξοδο μεταφέροντας σε μια καθαρή από διαμάχες εταιρία η οποία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η αμερικανική HIG καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Επισημαίνεται ότι στο δικαστήριο εμφανίστηκε από πλευράς ομίλου Κυπριώτη πρόταση για την αποπληρωμή των δανείων του μέχρι του ποσού των 95 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου από κοινού με κοινοπρακτικό σχήμα ενός hotel operator από την Ισπανία και αμερικανικού private equity . Η πρόταση είχε υποβληθεί στις τράπεζες οι οποίες την είχαν απορρίψει επικαλούμενες τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της παρά το γεγονός ότι υπήρχε proof of funds.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις διεθνών funds τελούν στην σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία τους υπό την αίρεση διενέργειας due diligence ώστε στη συνέχεια να καταστούν δεσμευτικές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης