Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το βασικό σενάριο για κορωνοιό: Κορυφώνει σε 4-6 εβδομάδες οι αγορές -20% με -30%, ακολουθεί το δευτερογενές σοκ

Το βασικό σενάριο για κορωνοιό: Κορυφώνει σε 4-6 εβδομάδες οι αγορές -20% με -30%, ακολουθεί το δευτερογενές σοκ
Το δευτερογενές σοκ αφορά την επίδραση στα αποτελέσματα των εταιριών καθώς θα δούμε χρεοκοπίες, δραματική μείωση κερδών αλλά και profit warning ή ακόμη και μεγάλες ζημίες.
Ποιο το βασικό σενάριο για τον κορωνοιό;
Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, επιδημιολόγων και επενδυτικών οίκων βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μεγάλης κρίσης από πλευράς κρουσμάτων αλλά και επιδράσεων στις οικονομίες και στις αγορές.
Με βάση λοιπόν το βασικό σενάριο και ως αυτό νοείται και το πιθανότερο θα συμβούν τα εξής
1)Από πλευράς κρουσμάτων η κορύφωση του δραματικού φαινομένου του κορωνοιού θα εκδηλωθεί σε 4-6 εβδομάδες τα οποία θα πολλαπλασιαστούν.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου του κορωνοιού είναι ότι ενώ στον πλανήτη εξαπλώνεται και οι θάνατοι αυξάνονται, μόνο στην Κίνα… έχει επέλθει σταθεροποίηση.
Με βάση όμως αποκαλύψεις για πρώτη φορά οι κάτοικοι του Wuhan Qingshan Kaiyuan μετά από επίσκεψη του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας… φώναζαν fake news όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουν είναι ψεύτικα.
Την ίδια στιγμή εικόνες μεταδίδονται από την Κίνα με νεκρούς ανθρώπους στους δρόμους, η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα πάνω από 80 εκατ πολίτες και με τεχνάσματα όπως το να εκκινεί εργοστάσια για να καταναλώνουν ρεύμα χωρίς όμως εργαζομένους προσπαθεί αν πείσει ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Πρόκειται για απίστευτη προπαγάνδα, θυσιάζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων για ψεύτικες εντυπώσεις.
Κανείς στον πλανήτη δεν πιστεύει ότι τα στοιχεία που δίνουν οι κινέζοι είναι ρεαλιστικά.
2)Με οικονομικούς όρους το παγκόσμιο σύστημα έχει δεχθεί ισχυρό σοκ.
Για την Κίνα είναι πιθανό τελικώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 4% στο 3,5% σε πραγματικούς όρους αν και η Κίνα θα παραποιήσει τα οικονομικά της στοιχεία.
Διεθνώς η παγκόσμια επιβράδυνση είναι μονόδρομος με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται σε ορισμένες χώρες.
3)Με νομισματικούς όρους οι κεντρικές τράπεζες θυσιάζουν την αξιοπιστία τους χρησιμοποιώντας την λάθος συνταγή για τις οικονομίες.
Η αμερικανική FED μείωσε τα επιτόκια στο 1% ή μείωση 0,50% χωρίς να αποκλείεται προσεχώς νέα μείωση 0,25% και μέχρι τα μέσα του 2020 τα αμερικανικά επιτόκια να βρίσκονται στο μηδέν.
Η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου πιθανόν να μειώσει το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% και να ανακοινώσει σχέδια για αγορές… μετοχών σε επόμενη φάση υπό όρους.
4)Με όρους αγοράς στα ομόλογα το φαινόμενο της Ευρώπης όπου τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά θα το βιώσουν και οι ΗΠΑ ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών στο 0,82%.
Δεν αποκλείεται με μηδενικά επιτόκια παρέμβασης προσεχώς, τα μεν βραχυπρόθεσμα ομόλογα να εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια το δε 10ετές ομόλογο να υποχωρήσει στα όρια του μηδέν.
5)Με χρηματιστηριακούς όρους ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει από τις 3.000 μονάδες στις 2400 μονάδες ή 600 μονάδες πτώση ή επιπλέον πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3.000 μονάδων.
6)Στην ελληνική οικονομία η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα είναι ιδιαίτερα έντονη και από στόχο 2,8% - επίσημο – θα υποχωρήσει στο 1,8% με 1,7%.
Το ΔΝΤ επίσης θα αναθεωρήσει τον στόχο για το ελληνικό ΑΕΠ ίσως και χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα του 1,8% με 1,7% για το 2020.
Ως προς το χρηματιστήριο το βασικό σενάριο είναι το βασικό κύμα της διόρθωσης από το πρωτογενές σοκ να ολοκληρωθεί στις 650 μονάδες και χωρίς να αποκλείεται διόρθωση σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα π.χ. 600 μονάδες.
7)Το πρωτογενές σοκ περιλαμβάνει την απτή επίδραση του κορωνοιού ως φαινόμενο επιδημίας αλλά και την αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία με την κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, του διεθνούς ΑΕΠ και την καταβαράθρωση των αλυσίδων τροφοδοσίας.
Το δευτερογενές σοκ αφορά την επίδραση στα αποτελέσματα των εταιριών καθώς θα δούμε χρεοκοπίες, δραματική μείωση κερδών αλλά και profit warning ή ακόμη και μεγάλες ζημίες.
Όλα αυτά δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης