Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα στήριξης της οικονομίας, πριν το Eurogroup 16/3 - Ενίσχυση των εταιριών προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

tags :
Μέτρα στήριξης της οικονομίας, πριν το Eurogroup 16/3 - Ενίσχυση των εταιριών προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα  θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια
Τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση πιθανότητα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα  θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αναλόγως της εξέλιξης της νόσου, σε τρία επίπεδα:
-Για περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Εδώ τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
2. Σε ολόκληρες περιοχές και κλάδους
3. Αν χρειαστεί, στο σύνολο της οικονομίας

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Στη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις, που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και οι οποίες σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα υλοποιούνται.

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για τις επιχειρήσεις που έπληξε ο κορωνοϊός - Συμφωνία με ΕΤΕπ

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell.
Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.
Παράλληλα οι κ. Μητσοτάκης και McDowell υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).
Με την υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας , από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια.
Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων.
Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.
Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης