Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις η Τουρκία λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις η Τουρκία λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400
«Οι S-400 είναι ιδιοκτησία πλέον. Τους έχουμε παραλάβει και θα τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο» δήλωσε ο Εrdogan
Η Τουρκία αναμένεται να ενεργοποιήσει τα ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tagip Erdogan, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για νέες εντάσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Οι S-400 είναι ιδιοκτησία πλέον. Τους έχουμε παραλάβει και θα τεθούν σε λειτουργία τον Απρίλιο» δήλωσε ο Εrdogan την Παρασκευή (6/3) κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Putin.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις για την ανάπτυξη των S-400. H Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι, αν επιμείνει στους S-400, δεν θα της πουλήσει τους Patriot και θα αποκλείσει τη χώρα από την παραγωγή των μαχητικών F-35.
Ο Erdogan, σημειώνεται, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία παραμένει θετική όσον αφορά την αγορά των Patriot.
«Το ανέφερα χθες στους Αμερικανούς αξιωματούχους και θα το επαναλάβω. Αν μας προσφέρετε τους Patriot, εμείς θα τους αγοράσουμε» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, αρνείται ότι βρίσκεται σε τροχιά αποχώρησης από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο οι εντάσεις με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους κλιμακώνονται. Το Κογκρέσο πιέζει για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας παρά την αντίρρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία πιο κοντά στη Μόσχα.
Ο Trump μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει ένα νόμο που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα που πραγματοποιεί σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμό της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.
Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία ήταν για να την πιέσουν να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Αμερικανό πάστορα, με αποτέλεσμα η λίρα να κατρακυλήσει και η τουρκική οικονομία να βρεθεί σε ύφεση, από την οποία ακόμα εξακολουθεί να αναρρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης