Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Politico: Πλοίο από τη Δανία αγνόησε τις εντολές του ελληνικού Λιμενικού να επαναπροωθήσει μετανάστες στην Τουρκία

Politico: Πλοίο από τη Δανία αγνόησε τις εντολές του ελληνικού Λιμενικού να επαναπροωθήσει μετανάστες στην Τουρκία
Το δανικό σκάφος περιπολούσε μεταξύ της Τουρκίας και των ανατολικών νησιών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επιχείρησης Poseidon.
Ένα δανικό πλοίο που κάνει περιπολίες στο Αιγαίο αγνόησε εντολή της ελληνικής ακτοφυλακής να απομακρύνει  μετανάστες που διασώθηκαν, δήλωσαν οι Δανοί αξιωματούχοι στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, DR.
Το δανικό σκάφος περιπολούσε μεταξύ της Τουρκίας και των ανατολικών νησιών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Poseidon - μια αποστολή επιτήρησης των συνόρων υπέρ της Ελλάδας, η οποία συντονίζεται από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ (Frontex).
Ο Jens Møller, υπεύθυνος της δανικής μονάδας που συμμετείχε στην επιχείρηση, δήλωσε ότι το πλήρωμα διέσωσε 33 μετανάστες. Κατόπιν έλαβε εντολή, μέσω ασυρμάτου, να επαναπροωθήσει μετανάστες στις τουρκικές ακτές.
Το πλήρωμα αρνήθηκε την εντολή, πιστεύοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών. «Ο διοικητής θεώρησε ότι η εντολή δεν ήταν σωστή» δήλωσε ο Møller. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κω.
Ο υποπλοίαρχος Jan Niegsch, υπεύθυνος για το δανικό στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση, επιβεβαίωσε το συμβάν στο POLITICO.
Οι Møller και Niegsch δήλωσαν επίσης ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει διαταγές να προσπαθήσει να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Αθήνα ενίσχυσε τα μέτρα ασφάλειας των συνόρων μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σταματήσει τους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης