Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζει προβλέψεις για ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Κίνα λόγω του κορωνοιού

tags :
Moody's: Υποβαθμίζει προβλέψεις για ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Κίνα λόγω του κορωνοιού
H Moody’s αναθεώρηση τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των οικονομικών της G20 λόγω κορωνοϊού
H Moody’s αναθεώρηση τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των οικονομικών της G20 λόγω κορωνοϊού.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως ακόμα και αν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί, ο οικονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Για το 2020 η Moody’s προβλέπει τώρα ότι οι οικονομίες της G20 θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1%, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 έχει υποβαθμιστεί στο 4,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,2%.
Στις ΗΠΑ οι Moody’s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% αντί για 1,75%.

Image

Όπως αναφέρει η Moody’s η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι ασαφής για αρκετό καιρό, ενώ παράλληλα τονίζει ότι οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης έχουν αυξηθεί.
Όσο περισσότερο το ξέσπασμα του κορωνοϊού επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, το σοκ της ζήτησης θα κυριαρχεί και θα οδηγήσει σε δυναμική ύφεσης.


Image

Ειδικότερα, η συνεχής ανάκαμψη της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με το παρατεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων, θα επιβραδύνουν τα κέρδη, θα οδηγήσουν σε απολύσεις και θα επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα.
Τέτοιες συνθήκες θα μπορούσαν τελικά να τροφοδοτήσουν την αυτοσυντηρούμενη δυναμική ύφεσης.


Image
Η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει σοκ.
Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συμβάλουν πιθανώς στον περιορισμό των ζημιών στις οικονομίες.
Οι ανακοινώσεις πολιτικής από τις φορολογικές αρχές, τις κεντρικές τράπεζες και τους διεθνείς οργανισμούς μέχρι τώρα υποδεικνύουν ότι οι πολιτικές απαντήσεις απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού θα είναι ισχυρή.
Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για διασφάλιση της νομισματικής πολιτικής θα περιορίσουν τη μεταβλητότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς και εν μέρει θα περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.
Είναι πλέον σαφές ότι το φαινόμενο αυτό θα επιβραδύνει επιπρόσθετα την εγχώρια ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα μη εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων σε διάφορες χώρες και περιφέρειες ταυτόχρονα.
Ως εκ τούτου, η Moody’s αναθεώρησε επι τα χείρω τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη βάση του 2020 για όλες τις οικονομίες της G-20.
Πλέον ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2020, κατά 0,3% χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψή της.
Η Moody’s αναμένει ότι οι διαταραχές σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο αριθμό χωρών, ιδιαίτερα τον πρώτο μισό του 2020.
Στις βασικές της προβλέψεις η Moody’s εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και, ενδεχομένως, οι θερμότερες καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Συνεπώς, αυτές οι εκτιμήσεις ενσωματώνουν την μείωση στην κατανάλωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ακολουθούμενη από μέτρια ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Οι προβλέψεις της Moody’s συμπεριλαμβάνουν επίσης την συνεχιζόμενη αναστάτωση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο, η εξέλιξη του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά αβέβαιη και η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι ασαφής για αρκετό καιρό.
Ο φόβος της μόλυνσης θα επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Ο οικονομικός αντίκτυπος θα μεγεθύνει όσο περισσότερο χρειάζεται για την επανέναρξη της κανονικής δραστηριότητας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό συμβαίνει τόσο ως αρνητικό σοκ τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά.
Οι προηγούμενες βασικές προβλέψεις της Moody’s αντανακλούσαν την υπόθεση ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα βρισκόταν υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020, επιτρέποντας την επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού το δεύτερο τρίμηνο.
Ως εκ τούτου, αναμενόταν ότι οι επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα γίνονταν πιο άμεσα αισθητές στην Κίνα ως αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών και του κλεισίματος των εργοστασίων και των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας που συνδέονται με την καραντίνα.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση, η οποία παρεμποδίζει σοβαρά όχι μόνο το εμπόριο αλλά και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά καταστέλλει τη ζήτηση εγχώριας κατανάλωσης στις πληγείσες χώρες και σε όλο τον κόσμο (βλέπε Σχέδιο 4).
Image


Οι τομείς των μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων, στις κυριότερες οικονομίες της G-20, έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικοί σε δυσμενείς διαταραχές.
Αλλά αυτοί οι τομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το σοκ.
Η οικονομία της Ιταλίας θα βρεθεί πιθανότατα σε ύφεση, ενώ η οικονομία έχει σίγουρα συρρικνωθεί σε για  δεύτερο συνεχόμενο διαδοχικό τρίμηνο.
Η εστία του κορωναϊού επικεντρώνεται στη Λομβαρδία, το Βένετο και την Εμίλια Ρομάνια, επαρχίες που συμβάλλουν περισσότερο από το 40% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Τα εκτεταμένα κλεισίματα και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, ο τουρισμός - ένας σημαντικός συντελεστής στην ιταλική οικονομία - είναι πιθανό να παραμείνει υποτονικός μέσα στο καλοκαίρι.
Οι επίσημες ανακοινώσεις των φορολογικών αρχών, των κεντρικών τραπεζών και των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι η πολιτική ανταπόκριση είναι πιθανό να είναι ισχυρή και στοχοθετημένη στις πληγείσες χώρες.
Στην περίπτωση της Κίνας, η πολιτική αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης και της Λαϊκής Τράπεζας Κίνας ενδέχεται να μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο του σοκ στην οικονομία.
Ωστόσο, υπό το επικρατούμενο περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, ο φορολογικός πολλαπλασιαστής είναι πιθανό να μην έχει σημαντικά οφέλη, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν να δαπανήσουν με προσοχή.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Κορέα έχουν ανακοινώσει φορολογικά μέτρα με στόχο την ελάφρυνση των πιέσεων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Αυτά τα στοχευμένα μέτρα πολιτικής θα συμβάλουν πιθανώς στον περιορισμό των ζημιών στις επιμέρους οικονομίες.
Η εξασθενημένη ζήτηση θα μεταφράσει τις εν γένει υποτονικές τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ασταθείς το 2020, αντανακλώντας τόσο την αποδυνάμωση της ζήτησης όσο και την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να διαχειρίζεται την προσφορά.
Πολλές εύλογες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πολύ πιο αρνητικό σενάριο.
Για παράδειγμα, αν ο ρυθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται προοδευτικά και η μόλυνση διαρκεί περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου το σοκ της ζήτησης είναι πιθανό να κυριαρχήσει, ενδεχομένως δημιουργώντας κυκλική δυναμική προς τα κάτω.
Επομένως, οι κίνδυνοι για τις βασικές προβλέψεις παραμένουν σταθερά αρνητικές.
Ειδικότερα, η παρατεταμένη απόσυρση από την κατανάλωση, σε συνδυασμό με το παρατεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων, θα έβλαπτε τα κέρδη, θα οδηγούσε σε απολύσεις και θα επιβάρυνε τις οικονομικές συνθήκες.
Τέτοιες συνθήκες θα οδηγούσαν τελικά σε αυτοσυντηρούμενη δυναμική ύφεσης.
Η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση και τη μετάδοση του σοκ πέρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των  αναδυόμενων αγορών.
Το γράφημα 5 συγκρίνει το βασικό σενάριο της Moody’s, το οποίο ονομάζει Σημαντική Παγκόσμια Διαταραχή, με ένα πιο αρνητικό σενάριο.
Image

Κάτω από αυτό το σενάριο, το οποίο η Moody’s ονομάζει εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση, οι τιμές των βασικών προϊόντων θα παραμείνουν υποτονικές και οι παραγωγοί βασικών προϊόντων θα βιώσουν ένα μεγάλο αρνητικό εμπορικό σοκ.
Ορισμένες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου (Aa2 αρνητική) και της Κορέας, θα παρουσιάσουν μικρή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης με δύο συνεχόμενα τρίμηνα μέσα στο 2020.
Οι αναδυόμενες αγορές , συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής θα «αγωνίζονταν» για να καταγράψουν ανάπτυξη.
Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα μειωθεί κάτω από το 4% ακόμη και με ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα.
Η αποστροφή κινδύνου και τα spreads θα αυξάνονταν και θα ενισχύονταν η αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.

Πολλά άγνωστα δεδομένα δημιουργούν ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον

Ο κορωνοϊός είναι παγκόσμιος σοκ για την υγεία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παροχή οικονομικής αξιολόγησης.
Επιπλέον, υπάρχουν και πολλά άγνωστα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής εξάπλωσης του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών που θα προκαλέσουν.
Η ισχυρότερη και μακροχρόνια μείωση της κατανάλωσης, η παγκόσμια υποτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, οι πιο «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες, η απότομη άνοδος των καθυστερήσεων αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων και οι ευρύτερες απολύσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα και την είσοδο σε βαθιά οικονομική συρρίκνωση.
Το γεγονός ότι όλες οι οικονομίες, μεγάλες και μικρές, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το ίδιο αρνητικό σοκ, θα ενισχύσει τον κύκλο της παγκόσμιας
ύφεσης.
Οι βασικές εξελίξεις που θα παρακολουθήσουμε περιλαμβάνουν:
(1) Την πιθανότητα για σημαντική διάδοση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ
(2)Την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Νότια Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική
(3) Εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μετριαστεί πραγματικά με την αύξηση της θερμοκρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι
(4) Το πόσο γρήγορα οι καταναλωτές θα ξαναρχίσουν την κανονική οικονομική τους δραστηριότητα στις πληγείσες χώρες εάν και όταν ο ιός περιοριστεί  
(5) Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι Κεντρικές Τράπεζες στον περιορισμό του στρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές
(6) Την ταχύτητα και το εύρος της δημοσιονομικής αντίδρασης σε μεμονωμένες χώρες όχι μόνο για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού αλλά και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις
(7) Την ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στις διάφορες χώρες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το φορτίο μιας μεγάλης κλίμακας επιδημίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης