Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: O κορωνοϊός είναι ο μαύρος κύκνος που θα δώσει τη χαριστική βολή σε αγορές και οικονομίες

tags :
Rabobank: O κορωνοϊός είναι ο μαύρος κύκνος που θα δώσει τη χαριστική βολή σε αγορές και οικονομίες
Κάποιες περιοχές θα νιώσουν βαρύ πλήγμα από τον κορωνοϊό βραχυπρόθεσμα - Οι περισσότερες χώρες όμως θα δουν μεγαλύτερη καταστροφή του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα
Οι αγορές συνεχίζουν να πέφτουν και τα αμερικανικά επιτόκια βαδίζουν ολοταχώς προς το μηδέν, παρά τα μέτρα που έλαβε η Fed και όλοι οι μεγάλοι θεσμοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, τα οποία ωστόσο, όπως τονίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, δεν θα λειτουργήσουν ούτε με τη μορφή ούτε και στην κλίμακα που παρουσιάζονται.
O S&P ήταν -3,4%, καθώς συνεχίστηκε η διακύμανση της αγοράς και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P έπεσαν -1,4%, καθώς είδαμε την κατάρρευση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων στο 0,82%, και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ σε ιστορικό χαμηλό 30ετίας στο 3,29%, ενώ είδαμε την αναλογία δολαρίου - γιεν να φτάνει τα 105,8.
Οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα που θα περάσει και οι περικοπές των επιτοκίων και η δημοσιονομική πολιτική φαίνονται ως σωστές πολιτικές στα δικά τους μάτια.
Το ίδιο σωστά τα μέτρα φαίνονται και στα μάτια του προέδρου Trump, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο κορωνοϊός ως απλή «γρίπη» και θα συνεχίσει υπό την σκιά της το έργο του και την προεκλογική του εκστρατεία.
Τα μέτρα αυτά όμως δεν είναι τα σωστά για τους απλούς Αμερικανούς, που τρομάζουν μπροστά στον μαύρο κύκνο που λέγεται κορωνοϊός, καθώς αγωνίζονται χωρίς, ή με υποτυπώδεις διακοπές, ή άδειες ασθένειας, που θα πρέπει να πληρώσουν 1.600 δολάρια το τέστ για τον κορωνοϊό και μετά να καθίσουν σπίτι χωρίς εισόδημα μέχρι να γίνουν καλά.
Και αυτό θα είναι μία από τις πρώτες σημαντικές συνέπειες στην οικονομία.  
Για να μη μιλήσουμε για τη μεγάλη μερίδα των ηλικιωμένων με τα προβλήματα υγείας, τις πενιχρές συντάξεις και τον υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας που πραγματικά θα δυσκολευτούν μακράν πολύ περισσότερο από κάθε άλλον.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνέδεσαν το μήνυμα του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός είναι 34 φορές πιο θανατηφόρος από τον συνηθισμένο ιό της γρίπης, με τον αντίκτυπο στην οικονομία.
Κάποιες περιοχές θα νιώσουν βαρύ πλήγμα από τον κορωνοϊό βραχυπρόθεσμα.
Οι περισσότερες χώρες όμως θα δουν μεγαλύτερη καταστροφή του ΑΕΠ τους μακροπρόθεσμα.

Το μοτίβο που βλέπουμε εξακολουθεί να είναι του ιού που δρα δυναμικά κάτω από το νερό, ενώ ο δημόσιος τομέας κυλά αργά πάνω στο νερό όπως ο κύκνος (λόγω των αγορών). 
Το νερό μολύνεται, το ίδιο και ο κύκνος και όπως ξεδιπλώνει τα φτερά του μέχρι να αρχίσει η πτώση του.
Και ως εκ τούτου, βλέπουμε τώρα μια κατακόρυφη πτώση του κύκνου στις αγορές, τα ομόλογα και οι μετοχές των πέφτουν και τα περιθώρια κέρδους διευρύνονται.
Ας ρίξει άλλες 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια η Fed, τι πρόκειται να γίνει μετά;
Θα απομυζήσουμε την αγορά κατοικίας;
Τις μετοχές;
Θα ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο;
Θα μειώσουμε τα πιστωτικά spreads;
Ακόμα κι αν οι άνθρωποι ξαναγυρίζουν σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά και βάλουν μετρητά στις τσέπες τους, θα παραμείνουν στις τσέπες τους - ίσως για να σώσουν το ενδεχόμενο κόστος νοσηλείας για το Covid-19, αν δεν έχουν πλήρη κάλυψη.
Αυτό θα σημαίνει υψηλότερες αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ.
Και αν απουσιάζουν περισσότερες δημόσιες δαπάνες, σημαίνει κάποιος συνδυασμός είτε χαμηλότερης αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ είτε χαμηλότερου εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ.
Αγοράζοντας εύκολο χρήμα σε δολάρια διεθνώς, παρά τα χαμηλά επιτόκια εάν οι ΗΠΑ βρεθούν σε ύφεση, το δολάριο θα πέσει όπως έπεσε απότομα και η ταχύτητα του διεθνούς εμπορίου και ο κίνδυνος θα είναι επικινδυνότητα θα κυριαρχήσει.
Από την άλλη πλευρά τα μηνύματα υπέρ της αγοράς κινεζικού νομίσματος, πληθαίνουν καθώς για άλλη μια φορά προσπαθεί η Κίνα να δείξει ότι αποτελεί το πραγματικό ασφαλές καταφύγιο και το μελλοντικό αποθεματικό νόμισμα εν μέσω κρίσης.
Ο κορωνοϊός είναι ο μαύρος κύκνος, η πλέον σοβαρή οικονομική κρίση για τον αιώμνα που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία.
Ας έχουν το νου τους οι επενδυτές να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης