Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εύλογη η στάση της Scope – Δεν προέβη σε αξιολόγηση της Ελλάδος στις 6/3 λόγω Covid 19

tags :
Εύλογη η στάση της Scope – Δεν προέβη σε αξιολόγηση της Ελλάδος στις 6/3 λόγω Covid 19
Μετατίθενται επ΄αόριστον οι αναβαθμίσεις της Ελλάδος από Scope 6/3 και S&P, DBRS 24/4 - Έρχονται και υποβαθμίσεις
Δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope ratings να μην προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας όπως σχεδιαζόταν για τις 6 Μαρτίου 2020.
Η απόφαση θα πρέπει να συνδεθεί αποκλειστικά με τις αρνητικές εξελίξεις διεθνώς λόγω του κορωνοιού.
Να σημειωθεί ότι ο γερμανικός οίκος Scope που δεν είναι αναγνωρισμένος ωστόσο από την ΕΚΤ βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ που είναι η υψηλότερη μαζί με την Fitch και απέχει δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Να σημειωθεί ότι η Scope έχει αναβαθμίσει από τον Οκτώβριο 2019 την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ- με θετικές τις προοπτικές.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η αρνητική επίδραση του covid – 19 στην παγκόσμια οικονομία είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.
Ήδη ο γερμανικός οίκος Scope σήμερα 6 Μαρτίου 2020 σχεδίαζε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά λόγω της δυσμενούς συγκυρίας τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας να μετατεθούν για το μέλλον και σίγουρα οι ημερομηνίες 6 Μαρτίου και 24 Απριλίου 2020 πρέπει να βγουν από το κάδρο.
Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο και υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης εάν τα οικονομικά μεγέθη παγκοσμίως και στην Ελλάδα επιδεινωθούν σημαντικά... αλλά μόνο υπό αυτόν τον όρο.
Δεν αποτελεί βασικό αλλά άκρως δυσμενές σενάριο.

Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα;

1)Το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί και ο στόχος θα αναθεωρηθεί στο 1,8% από 2,5% ή 2,8% που ήταν η επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η επίδραση λόγω τουρισμού θα αυξηθεί και δεν έχει εκτιμηθεί, όπως δεν έχει εκτιμηθεί ότι πολλές εταιρίες θα έχουν πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

2)Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί ως στόχος από 3,5% σε 2,2% που θα ήθελε η κυβέρνηση.
Λόγω της διεθνούς επιδείνωσης, οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον στόχο που αφορά το ελληνικό χρέος καθώς τα πλεονάσματα εξυπηρετούν το χρέος αλλά μπορεί να δώσουν άλλα οικονομικά κίνητρα.
Σε μια περίοδος παγκόσμιας κρίσης και εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο – η DSA η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξει τις παραδοχές βιωσιμότητας – οι δανειστές δεν θα ρισκάρουν να μεταβάλλουν ζωτικά θέματα.
Ωστόσο θα μπορούσαν να αποδεχθούν – υπό όρους – ρήτρα διαφυγής εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

3)Οι σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας παγώνουν.
Η Scope ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης που δεν είναι όμως αναγνωρισμένος στις 6 Μαρτίου 2020 αξιολογεί την ελληνική οικονομία και δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρήσει το ΒΒ αμετάβλητο ενώ υπό άλλες συνθήκες θα αναβάθμιζε σε ΒΒ+

4)Παγώνουν οι αναβαθμίσεις γενικώς καθώς και στις 24 Απριλίου είναι περίπου αδύνατο η Standard and Poor’s και η DBRs να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομία λόγω covid -19 διέρχεται μεγάλη κρίση.

5)Μετατίθεται και η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα όχι για το 2020, ήταν αδύνατο αλλά πιθανότατα να μετατεθεί για το τέλος του 2021 ή αρχές του 2022.
Επίσης θα αναβληθεί επ΄ αόριστον η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά από το 2021 για αργότερα.

Οίκοι αξιολόγησης και ημερομηνίες για την Ελλάδα το 2020
Οίκοι αξιολόγησης Ημερομηνίες αξιολόγησης
Moody’s Β1
8 Μαΐου 2020
6 Νοεμβρίου 2020
Standard and Poor’s ΒΒ-
24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Fitch ΒΒ 24/1/2020

24 Ιανουαρίου 2020
24 Ιουλίου 2020
DBRS ΒΒ Low
24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020
Scope BB



6 Μαρτίου 2020
17 Ιουνίου 2020
4 Δεκεμβρίου 2020
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
Αποτέλεσμα εικόνας για investment grade

Όλα αυτά οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία σε μια πλαγιοκαθοδική πορεία.
Επίσης η ανάκαμψη δεν θα έχει σχήμα V δεν θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη αλλά θα έχει σχήμα U θα καθυστερήσει η ανάκαμψη της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης