Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καραμανλής (υπ. Μεταφορών): Αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - Τι ανέφεραν Palmer και Pyatt

Καραμανλής (υπ. Μεταφορών): Αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - Τι ανέφεραν Palmer και Pyatt
Ξεκάθαρη διάθεση "έχει η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια", ανέφερε ο Κ. Αχ. Καραμανλής
Στον συμβολισμό και την ουσία της σημερινής παρουσίας των Αμερικανών αξιωματούχων στη σύσκεψη που διεξήχθη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ.  Καραμανλή, σημειώνοντας πως «η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός της επίδειξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Ο υπουργός επεσήμανε πως «φιλοξενούμε τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Palmer και τον καλό φίλο τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον J. Pyatt στην Αλεξανδρούπολη, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας ζητήματα και για τις ακριτικές περιοχές.
Νομίζω ότι είναι σαφής ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης.
Πέρα όμως από το συμβολισμό έχει και ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός της επίδειξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) παρουσίασε «τη δυνατότητα που έχει το λιμάνι, να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.
Δηλαδή να καταστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή ένας οικονομικός, ενεργειακός κόμβος, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Όπως σημείωσε, «αντιμετωπίζουμε αρκετά ζητήματα γραφειοκρατικά τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική διοίκηση, αλλά και με τις εταιρίες όπως είναι ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΟΣΕ έτσι ώστε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό».
Σχετικά με την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού που θα συνδέει το Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το γεγονός πως «θα γίνει δηλαδή με το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει με το 7Α, έτσι ώστε οι απαλλοτριώσεις αυτές να γίνουν απ' το υπουργικό συμβούλιο για έργα εθνικής σημασίας» είναι ενδεικτικό «της ξεκάθαρης διάθεσης που έχει η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Για την ηλεκτροκίνηση, που συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι είναι δύο πολύ σημαντικά έργα υποδομής τα οποία καταδεικνύουν αφενός το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία καταδεικνύουν ότι αρχίζει πλέον σιγά-σιγά να υλοποιείται ο σχεδιασμός ανάδειξης της Αλεξανδρούπολης σε έναν ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.
«Είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που πρέπει να γίνει και είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες, είναι σε υβριδικό στάδιο αυτή η διαδικασία. Αυτό όμως που έχουμε κάνει και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Connective Europe Facility», υπογράμμισε  ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Α. Κ. Χατζημιχαήλ και Κ. Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Palmer, ο Αμερικανός Πρέσβης J. Pyatt, και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ.
Μετά το πέρας της σύσκεψης  ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του λιμένα.

Palmer: Σταθερή η προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της

«Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή προσήλωσή μας σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Palmer σε δηλώσεις του από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ο Μ. Palmer, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή 6/3 στην Αλεξανδρούπολη, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα J. Pyatt και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ενημερώθηκε για τις προοπτικές και δυνατότητες του λιμανιού από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,  Κ. Αχ. Καραμανλή.
Όπως ανέφερε «υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το πρότζεκτ, για τις ευκαιρίες, για τις προοπτικές να έρθουν εδώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις και να επενδύσουν σ' αυτό το λιμάνι, σ' αυτή την περιοχή, να εμβαθύνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε στρατηγική βάση.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα J. Pyatt  τόνισε ότι η παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη «είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους ανθρώπους του Έβρου, που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα της πρόσφατης κλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα».
Η παρουσία αυτή, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, «αντανακλά επίσης την ισχυρή στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την αισιοδοξία μας για τις προοπτικές συνεργασίας με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ώστε να δούμε να ευοδώνονται μια σειρά από έργα- η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για το οποίο υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, η υλοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και (της ενεργειακής) ανεξαρτησίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB που αλλάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης και η προοπτική του να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ξανά ένα μεγάλο κέντρο logistics και μεταφόρτωσης για την ευρύτερη περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης