Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για τις τιμές πετρελαίου μετά την αποτυχία συμφωνίας

«Πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για τις τιμές πετρελαίου μετά την αποτυχία συμφωνίας
Ήδη το Ριάντ έχει ξεκινήσει προσφορές στις τιμές σε Ευρώπη,  Άπω Ανατολή και ΗΠΑ
Οι Σαουδάραβες είναι αποφασισμένοι να ανεβάσουν την παραγωγή πετρελαίου πάνω από 10 εκατ βαρέλια την ημέρα με στόχο να ρίξουν τις τιμές ακόμα περισσότερο, απαντώντας στην Ρωσία και  κηρύσσοντας πόλεμο τιμών μετά την ασυμφωνία μαζί τους στην Βιέννη την Παρασκευή (6/3).
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ηδη έχουν ξεκινήσει προσφορές χτυπώντας τις τιμές στον μεγαλύτερο βαθμό την τελευταία 20ετία, στην Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ με στόχο να δελεάσουν τους πελάτες τους, για να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο σε βάρος των υπολοίπων παραγωγών και κυρίως των Ρώσων.
Μάλιστα φαίνονται διατεθειμένοι να ανεβάσουν την παραγωγή ακόμα και σε 12 εκατ βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας χάος στις ήδη χτυπημένες αγορές πετρελαίου.
Χθες Σάββατο 7/3 η Aramco ανακοίνωσε στους πελάτες της μείωση των επισήμων τιμών στα 6-8 δολ/βαρέλι σε όλες τις ζώνες παγκοσμίως.
Η τιμολόγηση του Βασιλείου αφορά 14 εκατ βαρέλια την ημέρα, καθώς την ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.
Το πιο σημαντικό είναι η έκπτωση των 8 δολ ανά βαρέλι, για την "σημαία" του αργού αραβικού υψηλής ποιότητας (Arab Light Crude) σε διυλιστήρια της ΒΔ Ευρώπης με τιμές κατά 10,25 δολ χαμηλότερα  από το benchmark tου Brent.
To αντίστοιχο ρώσικο των Ουραλίων crude blent είναι μόλις 2 δολ χαμηλότερα του bencmark και οι Ρώσοι θα αποκτήσουν μεγάλο πρόβλημα ανταγωνισμού.
Mε τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο στα 27 -30 δολ / βαρέλι σύμφωνα με τους αναλυτές.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/brent%20drop%20daily_1.jpg?itok=fG31zNSO
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/aramco%20IPO%20march%202020.jpg?itok=GGxVRHmL

Η ασυμφωνία της Βιέννης

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν  πάνω από 9% σε πολυετή χαμηλά, με το αργό να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν το 10% την Παρασκευή 6/3/2020, καθώς οι σύμμαχοι του ΟΠΕΚ απέρριψαν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή που πρότεινε την Πέμπτη.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το μέγεθος της παραγωγής πετρελαίου που θα μειωθεί εν μέσω της επιδημίας κοροναϊού, ενώ η Ρωσία αρνείται να δώσει το πράσινο φως για μεγαλύτερες περικοπές της προσφοράς από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά υποχώρησαν την Παρασκευή 6/3/2020 το απόγευμα μετά τις αναφορές ότι η Μόσχα δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Αργότερα, το Reuters ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις υφιστάμενες περικοπές, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις τιμές αργού πετρελαίου.
Στη συνέχεια, μια ανακοίνωση της πετρελαϊκής ομάδας ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε περικοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης