Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O νέος δείκτης της Goldman - Coronavirus Consumer Activity Tracker, μετράει κατανάλωση

O νέος δείκτης της Goldman - Coronavirus Consumer Activity Tracker, μετράει κατανάλωση
Ο δείκτης Coronavirus Consumer Price Tracker της Goldman συγκεντρώνει δεδομένα για τιμές ξενοδοχείων, αεροπορικά εισιτήρια και τιμές εισιτηρίων θεάτρου
Η κατανάλωση είναι πλέον ο μόνος αξιόπιστος δείκτης που μπορεί να μας δώσει σαφή στοιχεία για την πορεία των οικονομιών καθώς οι κινέζοι με την σωρεία ψεμάτων που έχουν πει δεν είναι αξιόπιστοι.
Ήδη ανά τον κόσμο άπαξ και δεν είναι μετρήσιμο το ΑΕΠ της Κίνας παρακολουθούν εναλλακτικούς ή πρόδρομους οικονομικούς δείκτες όπως η κατανάλωση ρεύματος που αγγίζει την παραγωγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης που δείχνουν εμπόριο και κινητικότητα της οικονομίας.  
Στην Κίνα ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατέρρευσε στο 26,5 στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας έχει καταρρεύσει αν και όπως αναφέρει η Capital Economics υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας πάει οριακά να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά.
Όμως όπως έχει αποκαλυφθεί η Κίνα ζητάει από τους εργοστασιάρχες να ανοίγουν το ρεύμα στα εργοστάσια τους, να ανοίγουν τα air-condition, να ενεργοποιούν τις μηχανές χωρίς να υπάρχει κανείς εργαζόμενος μόνο και μόνο για να προσποιούνται ότι η οικονομία ανακάμπτει.
Επειδή η Κίνα δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστη, όλοι έχουν στραφεί στις ΗΠΑ, καθώς ο κορωνοιός έχει χτυπήσει την χώρα και το ενδιαφέρον είναι να ελεγχθεί σε ποιο βαθμό θα πληγεί η οικονομία και η κατανάλωση.
Η Goldman Sachs δημιούργησε ένα δείκτη τον Coronavirus Consumer Activity Tracker που καταγράφει δεδομένα όπως πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου, ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων και παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων, των οποίων οι δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ο δείκτης Coronavirus Consumer Price Tracker της Goldman συγκεντρώνει δεδομένα για τιμές ξενοδοχείων, αεροπορικά εισιτήρια και τιμές εισιτηρίων θεάτρου, εξετάζει τυχόν αποπληθωριστικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό με στόχο να αποκαλύψει  μείωση της ζήτησης, εάν οι εταιρείες μειώνουν τις τιμές για να γεμίσουν την μείωση της κατανάλωσης.
Ο δείκτης καταγράφει την δραστηριότητα στα λιμάνια των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυκλοφορία των φορτίων στο Λιμάνι του Λος Άντζελες έχει καταγράψει μείωση 25% το Φεβρουάριο, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων.
Η κίνηση των λιμανιών είχε ήδη μειωθεί στα λιμάνια της δυτικής ακτής και λόγω του εμπορικού πολέμου.
Ως αποτέλεσμα, η BofA διαπιστώνει ότι οι ελλείψεις αποθεμάτων σε διάφορα εμπορεύματα θα αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου του χρόνου πλεύσης 12 έως 27 ημερών μεταξύ της Ασίας και ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ΑΕΠ, η συρρίκνωση λόγω της κατάρρευσης των αλυσίδων  εφοδιασμού θα είναι εμφανής ειδικά στις μικρομεσαίες εταιρίες
Σε δύο μήνες από σήμερα πολλές εταιρίες θα έχουν πρόβλημα.
Κατά την Bank of America Merrill Lynch οι αγορές έχουν δείξει πολλά σημάδια.
-Ο δείκτης S & P 500 έχασε το 14% από το πρόσφατο υψηλό.
-Η καμπύλη αποδόσεων 3 ετών έως 10 ετών αντιστρέφεται κατά 18 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2019, όταν οι ανησυχίες σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο κυριαρχούσαν στη ροή ειδήσεων
-Ο δείκτης παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού stress της BofA έστειλε μηνύματα κινδύνου στις 5 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
-Στις ΗΠΑ, η έκδοση ομολόγων υψηλών αποδόσεων έχει επιβραδυνθεί και δεν υπήρξε νέα εταιρική έκδοση το τελευταίο διάστημα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20high%20freak%203.7.jpg?itok=K7SjkVB9https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/consumer%20spending%20measures.jpg?itok=3AsM8PmU
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/consumer%20activity%20virus%20exposed%20categories.jpg?itok=Q5rV7H99
Σημάδια καταναλωτών:

Στην έρευνα κατανάλωσης ιδιωτών, η BofA κατέγραψε τις πρώτες αναφορές ότι ήδη κάποιοι «ανησυχούν πολύ» αν και ακόμη επικρατεί ψυχραιμία.
Και ενώ το ευρύ καταναλωτικό κλίμα είναι ανθεκτικό, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της Goldman, αυτό θα αλλάξει δραστικά τις προσεχείς εβδομάδες.
Η πρώτη προφανής αλλαγή ήταν στις δαπάνες για τις ασιατικές αεροπορικές εταιρείες, οι αμερικανοί δεν τις προτιμούν, τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.
 Τα επόμενα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι δαπάνες για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, τις κρουαζιέρες και τα ξενοδοχεία έχουν καταρρεύσει σε σύγκριση με το 2019.
Η κατανάλωση που παραμένει ανθεκτική είναι για είδη υγιεινής και προσωπικής φροντίδας, καθώς και οι δαπάνες σε super market.
Το συμπέρασμα: μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν έδειξαν πανικό.
Αλλά όπως μας υπενθυμίζει η BofA, οι καταναλωτές είναι πολύ ευαίσθητοι στις μεγάλες κινήσεις της αγοράς.
Οι καταναλωτές βλέπουν το χρηματιστήριο ως μηχανισμό μέτρησης της υγείας της οικονομίας και της κατάστασης των προσωπικών οικονομικών τους.
Αποτελεί επίσης ένδειξη εμπιστοσύνης στην Fed, η οποία στην κυριολεξία μόνη της διατήρησε την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία 11 χρόνια.
 Για το λόγο αυτό, όταν η χρηματιστηριακή αγορά βίαια διορθώνει, στέλνει ένα δυσοίωνο μήνυμα.
Με βάση την Bank of America πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια ενός βρόχου ανεπιθύμητων αναδράσεων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20containers%20port.jpg?itok=h0bHaykE

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης