Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βουτιά αποδόσεων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια – Μεγάλες εκροές στις τελευταίες συνεδριάσεις

tags :
Βουτιά αποδόσεων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια – Μεγάλες εκροές στις τελευταίες συνεδριάσεις
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα μετοχικά αμοιβαία – Η πορεία του αμοιβαίου των ασφαλιστικών οργανισμών
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια λόγω της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ισχυρές είναι και οι εκροές που καταγράφονται .
Είναι ενδεικτικός πως από την αρχή του έτους και μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου πριν δηλαδή ο γενικός δείκτης υποχωρήσει κάτω από τις 900 μονάδες τα μετοχικά εσωτερικού κατέγραφαν σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, εισροές 45 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μέχρι τις 6 Μαρτίου οι εισροές έχουν περιοριστεί στα 22,5 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα δηλαδή από 14/2 έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα οι εκροές έχουν ξεπεράσει τα 21,5 εκατ. ευρώ.
Μόνο την εβδομάδα που πέρασε οι εκροές ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους και μέχρι τις 14/2 τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού κατέγραφαν οριακές, αλλά στην πλειονότητά τους θετικές αποδόσεις.
Η εικόνα άλλαξε δραματικά στη συνέχεια και πλέον οι απώλειες που καταγράφουν ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και το 20%, ακολουθώντας την πορεία της αγοράς.
Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά και για το μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών το οποίο έχει σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές.
Στο τέλος του 2019 σύμφωνα με τον πίνακα επενδύσεων του συγκεκριμένου αμοιβαίου, η αξία των επενδύσεων σε ελληνικές μετοχές ήταν στα 464 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν: 1,7 εκατ. μετοχές της Lamda, με την τιμή από 8,23 ευρώ να έχει υποχωρήσει στα 6,36 ευρώ, επομένως η ζημιά ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.
Στη Μυτιληναίος είχε 3,08 εκατ. τεμάχια με τιμή 9,78 ευρώ και σήμερα είναι στα 6,88 εκατ. ευρώ, επομένως η ζημιά προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάκτωρ είχε 4 εκατ. τεμάχια με τιμή 1,7020 ευρώ και σήμερα είναι στα 0,80 ευρώ επομένως η ζημιά ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Στην Alpha Bank είχε 16,3 εκατ. τεμάχια με τιμή 1,92 ευρώ και σήμερα είναι στα 1,07 ευρώ άρα υποαξία 15 εκατ. ευρώ περίπου.
Στην Πειραιώς η υποαξία ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ περίπου και στη Eurobank στα 12 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θυμίζει εποχές capital controls με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν πως οι αποτιμήσεις είναι φθηνές αλλά η ψυχολογία των επενδυτών λόγω του ιού της Κίνας αλλά και την ένταση στα ελληνικά σύνορα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας βραχυπρόθεσμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης