Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊο στην ελληνική αγορά - Οι εκτιμήσεις στελεχών

Αυτές είναι οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊο στην ελληνική αγορά - Οι εκτιμήσεις στελεχών
Ποιοι τομείς αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την έξαρση του κορωνοϊού
Πτώση στην αγοραστική κίνηση έχει επιφέρει μέχρι σήμερα η εμφάνιση του κορωνοϊού στην χώρα μας, εξέλιξη η οποία ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ανησυχητική, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Ήδη η πτώση της αγοραστικής κίνησης είναι μειωμένη κυρίως σε εμπορικά κέντρα, κατά 20% με 25% και πολύ λιγότερο στις εμπορικές πιάτσες.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Μarket Watch» στο Action 24 σε συνεργασία με το bankingnews.gr, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλόγγου Αθήνας, η κίνηση είναι μεν μειωμένη στα εμπορικά κέντρα, εντούτοις η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ όπως είπε δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά.
Όσον αγορά την κίνηση στα σουπερμάρκετ την πρώτη εβδομάδα εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊου στην χώρα μας, αυξήθηκε κατά 30%, την δεύτερη εβδομάδα υποχώρησε στο +15% και την τρίτη εβδομάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, πριν την εμφάνιση των κρουσμάτων.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά πρώτων υλών ή εμπορευμάτων, ο Νικόλαος Ροδόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά σε ότι αφορά την εισαγωγή προϊόντων από την Κίνα, αφού το ταξίδι από τη χώρα αυτή μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, διαρκεί 33 ημέρες.
«Ως εκ τούτου είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε από τώρα για σημαντικές ελλείψεις στην παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ροδόπουλος.
Aυτός είναι άλλωστε ο λόγος που πολλές εταιρείες του λιανεμπορίου, οι οποίες εισάγουν αρκετά προϊόντα τους από την Κίνα, αναμένεται να επαναξετάσουν την στάση τους από τα μέσα Μαρτίου.
Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η αλυσίδα Jumbo όπου η πλειοψηφία των προϊόντων της προέρχεται από την κινέζικη αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα.
Προβληματισμός επικρατεί και σε άλλες μεγάλες εταιρείες όπου εισάγουν μέρος των εμπορευμάτων τους από την Κίνα, που καταστρώνουν εναλλακτικές επιλογές, όπως την προμήθεια πρώτων υλών από άλλες χώρες.
Το πρόβλημα πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες εταιρείες, με πολλές από αυτές να έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Πλήγμα για τον τουρισμό - Καταγράφουν επιπτώσεις

O κορωνοϊός χτύπησε και τον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων να ετοιμάζει ομάδα εργασίας προκειμένου να αποτυπώσει με ακρίβεια το πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός από την εξάπλωση του ιού.
Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊου και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι εμφανής με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά και την αναβολή ή μετάθεση σημαντικών εκθέσεων και συνεδρίων, ωστόσο το μέγεθος του πλήγματος που θα υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ακόμη απροσδιόριστο.
Για αυτό τον λόγο, η ομάδα εργασίας που συγκροτεί ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα προσπαθήσει να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις για την την απώλεια των εσόδων που θα υποστεί ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος και να παραδώσει τα σχετικά αποτελέσματα στο Υπουργείο τουρισμού.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, σε αυτή την φάση είναι πολύ πρώιμο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση, ενώ το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η περίοδος του Πάσχα. τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, στο μικροσκόπιο έχει μπει η πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα του τουρισμού. Ειδ
Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ακυρώσεων σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, πέραν αυτών σε Σαντορίνη και Αθήνα, ελέω και της διακοπής της πτήσης της Air China από το Πεκίνο στην Αθήνα.
Ο κ. Τάσσιος έκανε λόγο για ένα ασαφές τοπίο και ευχήθηκε να μην υπάρξει «εξάπλωση» του ιού στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που θα επηρεάζει τις αποφάσεις των υποψήφιων ταξιδιωτών να ταξιδεύσουν. «Αν σταματήσει ο κόσμος να ταξιδεύει τελειώνουν οι οικονομίες των χωρών, η πλειονότητα των οποίων στηρίζονται στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ, το 2018 και 14,6 δισ. ευρώ, το 2017.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 11,5% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση κατά 16,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ.  ευρώ.

Ακίνητα: Μικρότερες οι επιπτώσεις

Μικρός φαίνεται να είναι ο αντίκτυπος του κορωνοϊου μέχρι τώρα στην αγορά ακινήτων, καθώς μπορεί ναι μεν να καταγράφεται μία μικρή πτώση της ζήτησης, η οποία όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα είναι πρόσκαιρη και ενδεχομένως λειτουργήσει και υπέρ της ορθολογικοποίησης της αγοράς.
Ειδικότερα, ο κορωνοϊός έχει προς το παρόν παγώσει τις αγορές ακινήτων που γίνονται στο πλαίσιο της απόκτησης «Χρυσής Βίζας», (για όσους αποκτούν ακίνητο πάνω από 250.000 ευρώ), ωστόσο από την άλλη, λόγω κορωνοϊου, παρατηρείται μία στροφή των ιδιοκτητών από το Airnbnb στην μίσθωση.
Όπως ανέφερε μιλώντας στη τηλεοπτική εκπομπή «Μarket Watch» στο Action 24 σε συνεργασία με το bankingnews.gr, o Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της <πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, τόσο ο κορωνοϊός όσο και οι φθορές των διαμερισμάτων που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Airbnb, στρέφουν πλέον την μεγαλύτερη μερίδα αυτών στην αμκροχρόνια μίσθωση.
«Από Σεπτέμβριο θα δούμε πολλά ακινήτα, τα οποία είναι ανακαινισμένα, να υπάρχουν στην αγορά προς μίσθωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές μίσθωσης, οι οποίες σήμερα είναι πολύ υψηλές», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.
Όσον αφορά την Golden Visa, ήδη παρατηρείται μία σημαντική καθίζηση στην αγορά, αφού η πλειοψηφία του αγοραστικού ενδιαφέροντος προέρχεται κυρίως από Κινέζους.
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά 6.692 άδειες, εκ των οποίων οι 4.714, αφορούν Κινέζους επενδυτές.  
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα είναι παροδική και δεν προκαλεί καμμία ανησυχία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των ειδικών που εμφανίζονται ιδιαίτερα καθυσηχαστικοί στο ενδεχόμενο να παγώσουν όλες οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί ή ήδη υλοποιούνται στο εγχλωριο real estate (ξενοδοχειακές μονάδες, Boutique Hotels, συγκροτήματα γραφείων κλπ).

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης