Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα στη Φρανκφούρτη τα πρώτα στοιχεία των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Σήμερα στη Φρανκφούρτη τα πρώτα στοιχεία των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήγονται θα συζητήσουν και οι τράπεζες
Σήμερα οι τράπεζες αποστέλουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν τα stress tests ενώ τα επόμενα στοιχεία είναι προγραμματισμένα να σταλούν στις 31.03.20
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες τα στοιχεία αυτά αφορούν κυρίως το credit risk για το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών όπως επίσης και τα πλήρη δεδομένα για τα κόκκινα δάνεια. Οι ρυθμίσεις πόσες από αυτές άντεξαν και πόσες όχι, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων και τα σχέδια για τα NPEs αποτελούν τα βασικά δεδομένα που οι τράπεζες στέλνουν σήμερα στη Φραγκφούρτη.
Σιγά σιγά θα συγκεντρώνονται και τα στοιχεία των εκτιμήσεων που πέρα από το credit risk θα αφορούν το σχεδιασμό και τις προοπτικές για την τριετία 2020-2022 μαζί με τα NPEs plans  των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα αποκαλύπτονται πλήρως καθώς οι τράπεζες  ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους.
Η δεύτερη δόση στοιχείων θα δοθεί στις 12 Μαίου και η τελευταία στις 19 Ιουνίου ενώ αποτελέσματα θα υπάρξουν στις 31 Ιουλίου.
Μολονότι οι τράπεζες διατείνονται πως τίποτα δεν αλλάζει στο προγραμματισμό και στα σχέδιά τους εν τούτοις οι εκτιμήσεις είναι κάπως διαφορετικές.
Η νέα κρίση ρίχνει στο καναβάτζο πλήθος επιχειρήσεων των οποίων οι εργασίες διακόπτονται. Το στοιχείο αυτό σημαίνει  πως:  Oι επιχειρήσεις αυτές αφενός θα χρειαστούν χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν αφετέρου δεν θα μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
Σε μια εύθραυστη οικονομία με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα μπορεί να υπάρξουν μέτρα. Το είδος των μέτρων θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση εντός των προσεχών ημερών.
Αλλωστε όπως αναφέρει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός οικονομικών κ. Γ. Ζαββός βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τις τράπεζες δεδομένου πως λήγει η προστασία της α κατοικίας στο τέλος του Απριλίου.
Παρά το γεγονός πως θεωρείται σχεδόν απίθανο να πάρει παράταση το καθεστώς της προστασίας της α κατοικίας με οποιαδήποτε μορφή γνωρίζουμε ήδη θα πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μια σοβαρή υστέρηση στα μέτρα των πλειστηριασμών που έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Εν τω μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει στην παρούσα τουλάχιστον φάση το σχέδιο του zero risk για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε ότι αφορά τα ομόλογα που θα φιλοξενηθούν στον Ηρακλή.
Ο SSM συνεχίζει να μελετά προσεκτικά την επιστολή που έχουν αποστείλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που φέρει προτεινόμενο σχέδιο για το θέμα αυτό.
Εν τω μεταξύ και ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα μελετούν προσεκτικά τις δυνατότητες τηλεεργασίας που διαθέτουν ιδιαίτερα σε πληγήσες περιοχές, και ενώ έχουν σταματήσει όλες οι εκδηλώσεις πέρι των τραπεζικών, το ελληνογερμανικό forum στο Βερολίνο θα διεξαχθεί κανονικά . Από τις τράπεζες ωστόσο θα μετέχουν μόνον οι Eurobank και Πειραιώς δια των CEOs κ.κ. Φωκίωνα Καραβία και Χρήστο Μεγάλου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης