Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα κρίσιμες οι 2750 μον. για S&P 500

Morgan Stanley: Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα κρίσιμες οι 2750 μον. για S&P 500
Μια επιπλέον πτώση 10% με 15% για τις αμερικανικές μετοχές από τα τρέχοντα επίπεδα, με το σημείο κλειδί στις 2750 μονάδες να θεωρείται καθοριστικό σημείο αναφέρει η Morgan Stanley.
Οι αγορές ακόμη 10% με 15% χαμηλότερα έως ότου παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Οι περισσότεροι επενδυτές, οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ατυχές ξέσπασμα του COVID-19 είναι ένα προσωρινό σοκ για την οικονομία που δεν θα παραμείνει πολύ πέρα από το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο, μπορεί να είναι λάθος να εξετάζουμε μεμονωμένα τον κορωνοϊό όταν σκεφτόμαστε τις πιθανές ζημίες στην οικονομία και τους κινδύνους για την αγορά μετοχών.
Ο COVID-19 είναι το τέταρτο οικονομικό σοκ τα τελευταία δύο χρόνια:
-Φορολογικό σοκ στις ΗΠΑ πριν χρόνια
-Ο επιθετικός νομισματικός κύκλος σύσφυξης της Fed το 2017-2018, ο οποίος αναστράφηκε πλήρως.
-Δασμοί και εμπορικός πόλεμος - Η συμφωνία της Φάσης 1 ήταν μια εξέλιξη, αλλά οι υπάρχοντες δασμοί έμειναν σε ισχύ μαζί με την αβεβαιότητα.
-Ο κορωνοϊός - αποτελεί άμεσο χτύπημα στον αμερικανικό καταναλωτή, το λίκνο της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αφορούν το σωρευτικό αποτέλεσμα και των τεσσάρων σοκ αν και ο COVID-19 ωθήσει τελικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, θα είναι αποτέλεσμα και άλλων παραμέτρων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Fed%20BS%20no%20longer%20expanding.jpg?itok=D7yLuqeV
Ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ είναι μεγάλος με απολύσεις και ανεργία να αυξάνονται.
Προφανώς, αυτός ο κύκλος απολύσεων και ανεργίας δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά οι συνεχιζόμενες πιέσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική, οι εκλογές στις ΗΠΑ και τώρα ο COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους, ιδίως λόγω της εύθαρσυτης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης η παγκόσμια βιομηχανία ταξιδιών και αναψυχής των 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που πλήττονται σκληρότερα από την έξαρση, καλύπτει σχεδόν το 10% όλων των θέσεων εργασίας στην παγκόσμια οικονομία.
Η Fed έχει ενεργοποιηθεί και σχεδιάζει επιθετική δράση.
Εντούτοις, μειώσεις επιτοκίων από την Fed ιστορικά δεν ήταν εποικοδομητικές για τις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 6-12 μηνών μετά τα αρχικά ράλι 1-3 μηνών.
Από τις 8 μειώσεις επιτοκίων, επτά είτε προηγήθηκαν ύφεσης κατά μερικούς μήνες είτε δεν βοήθησαν τα χρηματιστήρια.
Η μόνη εξαίρεση ήταν η επιτυχής μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 1998.
Η πρόσφατη μείωση προσομοιάζει με τον Ιανουάριο 2001.
Κατά την Morgan Stanley το 2018 έληξε ο ανοδικός κύκλος και έκτοτε απλά συντηρείται τεχνικά από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο COVID-19 παρείχε τη σπίθα για την ολοκλήρωσή του ανοδικού κύκλου, πράγμα που σημαίνει πίεση στις αγορές λόγω του κινδύνου ύφεσης των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν την πτώση έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλθουν με περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης - κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί.
Μια επιπλέον πτώση 10% με 15% για τις αμερικανικές μετοχές από τα τρέχοντα επίπεδα, με το σημείο κλειδί στις 2750 μονάδες να θεωρείται καθοριστικό σημείο αναφέρει η Morgan Stanley.
Τα περιθώρια πτώσης του NASDAQ είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση, θα ξεκινήσει μια αξιόλογη άνοδος.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/emergency%20fed%20rate%20cuts.jpg?itok=XxGgYmOr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης