Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μέτρα από την ΕΚΤ στις 12/3 κατά του κορωνοϊού - Απαραίτητη η δημοσιονομική στήριξη, κίνδυνος ύφεσης

tags :
Goldman Sachs: Μέτρα από την ΕΚΤ στις 12/3 κατά του κορωνοϊού - Απαραίτητη η δημοσιονομική στήριξη, κίνδυνος ύφεσης
Δεδομένου του περιορισμένου χώρου για δράση που έχει στη διαθεσή της η ΕΚΤ, δεν αναμένεται να ανακοινώσει επιθετικά μέτρα
Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, στα χνάρια της Fed.
Ωστόσο, δεδομένου του περιορισμένου χώρου για δράση που έχει στη διαθεσή της η ΕΚΤ, δεν αναμένεται να ανακοινώσει επιθετικά μέτρα.
Ειδικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, βελτίωση των όρων για τα TLTROs και αύξηση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2020.
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του κλίματος στις αγορές και σε συνδυασμό με μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, στην αποφυγή του κινδύνου ύφεσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας είναι καθοδικοί, κυρίως λόγω του ρίσκου ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το α΄τρίμηνο του 2020 και συρρίκνωση 0,3% στο β΄τρίμηνο του έτους.
Για το β΄εξάμηνο του έτους, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναμένουν βελτίωση, υπό την προϋπόθεση περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.
Η ύφεση θα πλήξει κυρίως την Ιταλίας και τη Γερμανία, ενώ πιο ανθεκτικές θεωρούνται οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας, χωρίς να λείπουν οι καθοδικοί κίνδυνοι.
Για το σύνολο του 2020, η Goldman υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της στο +0,6% για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο ύφεσης της οικονομίας, η δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, ειδικά στη Γερμανία.
Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να λάβει επιπλέον μέτρα.

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης