Τελευταία Νέα
Technical Analysis

TS Lombard: Συνθήκες κραχ στις χρηματαγορές - Η ραγδαία πτώση των μετοχών φέρνει ύφεση

TS Lombard: Συνθήκες κραχ στις χρηματαγορές - Η ραγδαία πτώση των μετοχών φέρνει ύφεση
«Επειδή η εμπιστοσύνη συνδέεται με τις χρηματαγορές, η απότομη πτώση των μετοχών αναμφίβολα αντιστρέφει τις θετικές τάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής της TS Lombard, Steve Blitz.
«Τα χρηματιστήρια δεν ταυτίζονται με την πραγματική οικονομία, ωστόσο, όταν οι χρηματαγορές βυθίζονται τόσο πολύ, οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν», όπως εξήγησε ο επικεφαλής της TS Lombard, Steve Blitz.
Ο Steve Blitz σημειώνει: «Στις ΗΠΑ, οι ονομαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,6% (μήνα σε μήνα) τον Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν μαζί με την αγορά μετοχών».
Ο κλάδος της οικονομίας που αναπτυσσόταν περισσότερο λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού ήταν αυτός του real estate.
Σε αυτόν τον τομέα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% για τον μήνα Φεβρουάριο, επισημαίνει ο κ. Blitz σε ανάλυσή του.
«Επειδή η εμπιστοσύνη συνδέεται με τις χρηματαγορές, η απότομη πτώση των μετοχών αναμφίβολα θα αντιστρέψει τις θετικές τάσεις στο real estate και στον κλάδο της στέγασης» συνεχίζει ο οικονομικός αναλυτής της ΤS Lombard.
Ο δείκτης Dow Jones έπεσε κάτω από τις 1.880 μονάδες (ή 7,2%), αγγίζοντας κάποια τις 23.979,90 μονάδες.
«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Fed για να βοηθήσει τώρα.
Η αιτία αυτής της κάμψης είναι ένα χτύπημα που οφείλεται στον κορωνοϊό, όχι σε χρηματοοικονομικές συνθήκες» σημειώνει ο κ. Blitz.
Αυτή κατάσταση δεν έχει σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ούτε με τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε επιλέχθηκε ως λύση η μείωση των επιτοκίων της Fed.
Πράγματι, ο Steve Blitz έγραψε ότι «όταν ένα μη οικονομικό γεγονός ξεκινά μια ύφεση, είναι εύκολο για τις κεντρικές τράπεζες να επιλέξουν λάθος πολιτικής, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε.
Τελικά, θα υπάρξει η απαιτούμενη δημοσιονομική απάντηση, αλλά θα υπάρξει σταδιακά.
Οι φορολογικές περικοπές για την αύξηση των δαπανών δεν φθάνουν».
Η TS Lombard υπολογίζει μηδενική ανάπτυξη κατά το β’ τρίμηνο του έτους, αλλά εκτιμά ότι τα εν λόγω ποσοστά μπορεί να αποκτήσουν αρνητικό πρόσημο.
«Το θέμα δεν είναι ο εκτιμώμενος αριθμός για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου, αλλά ότι το οικονομικό περιβάλλον χρειάζεται "απαντήσεις" από τη Fed και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση - και αυτό αρκεί για να ονομάσουμε αυτή την κατάσταση ύφεση» ανέφερε ο Stephen Blitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης