Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vor Der Leyen (πρόεδρος Κομισιόν): Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία με την Τουρκία σε σχέση με το Μεταναστευτικό

Vor Der Leyen (πρόεδρος Κομισιόν): Θέλουμε μια βιώσιμη συμφωνία με την Τουρκία σε σχέση με το Μεταναστευτικό
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επιθυμεί μια λειτουργική συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η Von der Leyen επιθυμεί μια «πρακτική συμφωνία» με τον Ερντογάν για τη μετανάστευση.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει επίσης μήνυμα στην Αθήνα ότι τα αιτήματα ασύλου πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Πριν από τις συνομιλίες με τον ηγέτη της Τουρκίας, Recep Tagip Erdogan, η Ursula von der Leyen δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ ήθελε να «υπάρξει μια εφαρμόσιμη συμφωνία» με την Άγκυρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, είπε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η ΕΕ «αναμένει πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου».
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου, Recep Tagip Erdogan, που έλεγε ότι η Άγκυρα δεν θα σταματά πλέον τους μετανάστες, γεγονός που ώθησε χιλιάδες να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τις τελευταίες ημέρες.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν εκεί την περασμένη εβδομάδα.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έναν μετανάστη και τραυμάτισαν άλλους, ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει η Αθήνα.
Οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα κρατούσε τους μετανάστες στην επικράτειά της έναντι ανταλλάγματος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, η Von der Leyen έδωσε έναν διαφορετικό τόνο τη Δευτέρα πριν από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Erdogan και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Αυτή η επισήμανση σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου διαλόγου για «να αναπτυχθεί μια βιώσιμη συμφωνία» και «να καταλάβουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο θετικό τρόπο».
Βέβαια, η Von der Leyen δεν απάντησε στην ερώτηση πόσα περισσότερα προτίθεται να πληρώσει η ΕΕ στην Τουρκία για να τηρήσει τη συμφωνία.
Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε κριτική από ακτιβιστές που μάχονται υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Von der Leyen σταμάτησε να επικρίνει άμεσα την Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι, «εκτός από όλες τις ενισχύσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασύλου».
Ερωτηθείσα για τις αναφορές ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (7&8/3) για να αποκρούσουν τους μετανάστες που προσπαθούν να κατεβάσουν ένα περίγραμμα, η Von der Leyen δήλωσε:
«Κατ' αρχήν, η υπερβολική χρήση βίας είναι απαράδεκτη.
Ωστόσο, κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η Von der Leyen είπε ότι η προστασία των συνόρων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων «πρέπει να συμβαδίζουν».

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης