Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην Wall, στις αμερικανικές τράπεζες και διεθνώς - Τι δείχνουν τα repos

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην Wall, στις αμερικανικές τράπεζες και διεθνώς - Τι δείχνουν τα repos
Το συμπέρασμα είναι ότι αρχίζουν και παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις διεθνείς αγορές....
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην Wall Stret και στις αμερικανικές τράπεζες με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.
Με βάση την JPMorgan, ορισμένα σημάδια είναι ανησυχητικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P διεκόπησαν για ώρες, οι αγορές πιστώσεων και χρηματοδότησης άρχισαν να δείχνουν ενδείξεις ακραίου stress, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης του κλάδου ενέργειας, αλλά λόγω των βίαιων κινήσεων στην διατραπεζική χρηματοδότηση.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/JPM%20FRA%20OIS_0.jpg?itok=FTjUgPDS

Όπως προκύπτει από την συνοπτική παρουσίαση της JPM, «βλέπουμε τα πρώτα σημάδια stress στις πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις.
 Εάν αυτές οι μεταβολές στις αγορές πιστώσεων και χρηματοδότησης διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ειδικά στις εκδόσεις χρέους, η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Για να αποδείξει ότι η πιστωτική φούσκα έχει πρόβλημα η J P Morgan επικαλείται τις εξελίξεις στην αγορά των repos όπου παρεμβαίνει η FED για να διοχετεύει ρευστότητα.
Το κραχ που συντελείται στις αγορές και επηρεάζει και τα CDS, έχει άμεση επίδραση στην κατάρρευση της ρευστότητας, η οποία είναι οριακή.
Το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι επενδυτές λένε ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρίσκονται στην αγορά λόγω των ακραίων διακυμάνσεων η χειρότερη εικόνα από την οικονομική κρίση του 2008.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/net%20short%20interest%20march%202020_2.jpg?itok=edYg6y0J
Η ρευστότητα στο σύστημα αναζητείται αναφέρει η Nomura.
Βεβαίως, η πτώση της ρευστότητας δεν οφείλεται μόνο σε μετοχές, αλλά παρατηρήθηκε σε επιτόκια, πιστώσεις και ακόμη και στο VIX.
Ο δείκτης φόβου VIX δεν μπορούσε αρχικά να ανοίξει λόγω "έλλειψης ρευστότητας"
Η μεγάλη μείωση της ρευστότητας οδήγησε σε τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών σε όλες τις αγορές, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ολόκληρης της αγοράς CDS, ενώ στην Ιταλία μια από τις βαθύτερες αγορές ομολόγων στην Ευρώπη, τα διετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν 0,50% επιπλέον λόγω του πανικού.
Τα ομόλογα της Ινδονησίας και του Μεξικού αντιμετώπισαν κρίση ρευστότητας, σύμφωνα με την Allianz Global Investors.
Όμως, το πιο ανησυχητικό σημάδι που δείχνει το αυξανόμενο stress στις αγορές χρήματος, είναι ότι ο τραπεζικός κίνδυνος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 ...
Η FED συνεχίζει να στηρίζει την αγορά repos γιατί χωρίς την FED θα επέλθει κατάρρευση.
Οι συναλλαγές repos θα αυξηθούν από 100 δισεκ. σε 150 δισεκ. από την FED για να στηρίξει την ρευστότητα στις αμερικανικές τράπεζες στις συναλλαγές στο overnight.
Η FED θα αυξήσει τις συναλλαγές repos τις προθεσμιακές πράξεις επαναγοράς για διάστημα 2 εβδομάδων  από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να ωθήσει την αγορά είναι ακόμα περισσότερη ποσοτική χαλάρωση QE (η οποία φυσικά είναι επίσης μια προσωρινή λύση).
Τα μόνα που αγοράζονται είναι τα κρατικά ομόλογα ανέφερε  Toronto-Dominion, δείχνοντας τον κίνδυνο να στεγνώσουν οι αγορές από ρευστότητα.
Μόνο τα ομόλογα λήξης 30 ετών έχουν κάποια ασφάλεια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/dollar%20funding%20stress_0.jpg?itok=9_eUsOb4
Η μεγάλη μείωση της ρευστότητας, αποτελεί σημαντικό λόγο για την έλλειψη βάθους στις αγορές ομολόγων οι οποίες ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της FED.
Η κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κραχ τις χρηματοπιστωτικές αγορές που είδαμε πριν από μια δεκαετία αναφέρει η Standard Bank.
Το χειρότερο σενάριο για την αγορά είναι ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ελλείψεις ρευστότητας σε δολάρια, θέτοντας σε κίνδυνο τους μοχλευμένους δανειζόμενους.
Αυτός είναι ακριβώς ο κίνδυνος που επεσήμανε η JPMorgan.
Η Bank of America Merrill Lynch μέσω του δείκτη BofA MOVE Index, που μετρά τις διακυμάνσεις των τιμών στα κρατικά ομόλογα, σημείωσε πτώση σε επίπεδο ανάλογο του 2009.
Εντούτοις, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν μήπως οικονομική κατάρρευση του 2008 επαναληφθεί, υπάρχει μια νέα εξέλιξη: η άνευ προηγουμένου διάδοση των ETF και τα passive funds.
Κατά την Nomura, το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον πολλαπλασιασμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών που αποκαλύπτει το πρόβλημα ρευστότητας.
Τα ETFs επίσης έχουν προβλήματα ρευστότητας.
Το συμπέρασμα είναι ότι αρχίζουν και παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις διεθνείς αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης