Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αυστηρούς περιορισμούς για πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητούν 22 Ευρωπαϊκές πόλεις

tags :
Αυστηρούς περιορισμούς για πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητούν 22 Ευρωπαϊκές πόλεις
Μεταξύ των πόλεων περιλαμβάνονται η Κολωνία, η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία, το Παρίσι, η Πράγα, η Βαρσοβία
Αυστηρότερους περιορισμούς για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητούν οι δήμαρχοι 22 Ευρωπαϊκών πόλεων. Όπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δημιουργούν “αυξανόμενη πίεση στις τιμές των ακινήτων”.
Μεταξύ των πόλεων περιλαμβάνονται η Κολωνία, η Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία, το Παρίσι, η Πράγα, η Βαρσοβία.
Οι δήμαρχοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι προτίθεται να εκσυγχρονίσει τους κανόνες για τις πλατφόρμες στέγασης.
Οι 22 πόλεις προτείνουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα ομοιόμορφο νομικό πλαίσιο που θα “εγγυάται το σεβασμό του νόμου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο τουρισμός είναι σημαντικός, τόνισαν οι δήμοι αλλά πρώτα απ’ όλα είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων στις γειτονιές τους.
Η έκρηξη των ενοικιάσεων τουριστικών διαμερισμάτων στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ σημαντική σύμφωνα με την επιστολή. Στο Αμστερνταμ ο αριθμός τους αυξήθηκε από 4.500 το 2013 σε 22.000 το 2017. Στην ιστορική συνοικία L ‘Alfama της Λισαβόνα, το 55% των κατοικιών έχει μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα.
Οι 22 δήμαρχοι ανέφεραν ότι η παρουσία τουριστικών καταλυμάτων ιδιαίτερα των Airbnb και Abritel Homeaway, “έχει γίνει συνώνυμη με την ενοχλητική κατάσταση σε δημόσιους χώρους”.



Τι απαιτούν οι 22 πόλεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις
Νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την ενιαία ψηφιακή αγορά, προβλέποντας την υποχρεωτική διαβίβαση δεδομένων από πλατφόρμες στις τοπικές αρχές, προκειμένου να βοηθήσουν τις πόλεις να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.
Υποχρέωση των πλατφορμών να δημοσιεύουν τους αριθμούς καταχώρισης των διαφημίσεων που δημοσιεύουν όταν η εγγραφή προβλέπεται από κανονισμούς.
Ευθύνη των πλατφορμών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς στα κράτη μέλη (ιδίως για την ανταλλαγή δεδομένων και την απομάκρυνση παράνομων διαφημίσεων).



Τι απαντά η Airbnb
Η αμερικανική εταιρεία Airbnb ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη “με πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη”. Πόλεις όπως το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στην οικιστική πλατφόρμα μετά την ακίνητη περιουσία και οι τιμές ενοικίασης εκεί έχουν αυξηθεί μαζικά.
Η Airbnb δηλώνει ότι θέλει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και αρχές και υποστηρίζει τη δημιουργία πανευρωπαϊκού οργάνου συντονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Πρόσφατα πλατφόρμες του είδους υπέγραψαν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανταλλαγή δεδομένων.
Στόχος είναι να δοθούν στις αρχές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών που χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμα ενοίκια και τον αριθμό διανυκτερεύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η συνεργασία με την Eurostat θα οδηγήσει σε βελτιωμένες στατιστικές για τις τουριστικές καταλύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε οι ευρωπαϊκές αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη της οικονομίας κοινής χρήσης και να στηρίξουν την πολιτική που βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και να καταπολεμήσουν τον υπερατλαντικό τουρισμό.
Τα στοιχεία θα δημοσιευθούν σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που θα βοηθήσει τις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμων μισθωτικών πλατφορμών και να τους βοηθήσουν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης