Μη πειστική ανατιμητική κερδοσκοπία μετά το κραχ σε τράπεζες +14% και ΧΑ +5,93% στις 628 μον. με επίκεντρο ΕΚΤ 12/3 και μέτρα Trump στις ΗΠΑ

Μη πειστική ανατιμητική κερδοσκοπία μετά το κραχ σε τράπεζες +14% και ΧΑ +5,93% στις 628 μον. με επίκεντρο ΕΚΤ 12/3 και μέτρα Trump στις ΗΠΑ
Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν δέσμη μέτρων και οι κυβερνήσεις δημοσιονομικά κίνητρα ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα από τις επιπτώσεις του Covid-19
(upd14)Mη πειστική τεχνική αντίδραση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 628 μονάδες με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +14% από +24% ενδοσυνεδριακά αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips έως +16% χωρίς όμως δυναμική....με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί χωρίς διάθεση ρίσκου καθώς η σημερινή άνοδος ήταν απόρροια κερδοσκοπίας και όχι πραγματικής αλλαγής των δεδομένων.
Από την άλλη, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται απώλειες από ενδοσυνεδριακά κέρδη +4%, με τον δείκτη Dax στην Γερμανία στο -0,50%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση -2,8%, τον Dow Jones με οριακά κέρδη +0,50% ενώ στο άνοιγμά του κατέγραψε κέρδη +3%.
Ο δείκτης VIX που καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», υποχωρεί 3% στις 52 μονάδες.
Η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε στις 592 μονάδες στις 9 Μαρτίου 2020 που είναι το χαμηλό 2020 και σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσε το βασικό σενάριο του bankingnews για Γενικό Δείκτη στις 550 μονάδες.
Με τον κορωνοιό να παραμένει βασικό πρόβλημα και το πετρέλαιο μετά τον πόλεμο να ανακάμπτει, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις 12 Μαρτίου της ΕΚΤ και στις 18 Μαρτίου η FED
σε συνδυασμό με τα μέτρα τόνωσης που αναμένονται στις ΗΠΑ σήμερα 10 Μαρτίου το απόγευμα.
Επίσης, για πρώτη φορά ο ο ESM  εμφανίζεται ανοιχτός σε κάποιου τύπου χαλάρωση καθώς ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling ανάφερε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας αφήνει περιθώρια ευελιξίας στην παρούσα φάση για την  Ελλάδα λόγω της αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις αγορές και στις οικονομίες παραμένει ακόμη πολύ επικίνδυνη λόγω του κορωνοϊού ενώ το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει δραματικά ο πόλεμος τιμών στην αγορά πετρελαίου με τη συναλλαγή του Brent να ανακάμπτει σήμερα μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων ημερών στα 36 δολ. με άνοδο +6%
Από το διεθνές κραχ των τελευταίων ημερών εξαερώθηκε χρηματιστηριακός αέρας 9,5 με 10 τρισεκ. δολαρίων η μεγαλύτερη απομείωση αξιών στην νεότερη ιστορία..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί προς το παρόν από τις 600 μονάδες, ενώ δεν έχει διαφύγει ο κίνδυνος των 550 μονάδων 
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν Alpha Bank +13,81% με υψηλό +23,65% και Eurobank +13,43% με ενδοσυνεδριακό υψηλό +21,82%
Αντίστοιχα, η
Εθνική έκλεισε +11,20% με υψηλό ημέρας +15,32% ενώ η Πειραιώς τα ενδοσυνεδριακά κέρδη +14,73 περιορίστηκαν στο +3,73%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs,οι τράπεζες οι οποίες θα επηρεαστούν δυσανάλογα από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας θα είναι στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Lamda +15,58%, Sarantis +15,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +15%,  ΕΧΑΕ +13,33%...ενώ  πιέσεις ασκήθηκαν στη δεικτοβαρή Coca Cola -2,53%.
Σχέδιο με 4 άξονες θα ανακοινώσει στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ και η Ch. Lagarde με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα σε οικονομίες και αγορές ενώ μελετάει  σενάρια μέρος των οποίων μπορούν να υλοποιηθούν αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου απαιτείται ριζική αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ που προφανώς αυτό δεν θα συμβεί.
Ειδικότερα, θα  προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,60% μείωση -0,10% σε αύξηση του εύρους της ποσοτικής χαλάρωσης QE ενώ έχει εξεταστεί  κάτω από ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο να αγοράζει μετοχές
Επιπλέον, ορισμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι της ΕΚΤ ειδικά τεχνοκράτες προτείνουν να ενεργοποιηθεί Outright Monetary Transactions ή ΟΜΤ ή νομισματικές συναλλαγές το οποίο είναι  ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ στο οποίο πραγματοποιούνται αγορές σε δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,64% από 1,94% ενδοσυνεδριακά και με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 1,30% με το μεταξύ τους spread στις 34 μονάδες βάσης .
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 185 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14  Φεβρουαρίου 2020 - ενώ μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στο CDS της Αργεντινής στις 10370 μονάδες βάσης από 7177 μονάδες βάσης χθες 9/3

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,01%.
Περί τις 14:00 εντάθηκαν οι αγορές στο σύνολο των τραπεζικών τίτλων ειδικότερα στη δεικτοοβαρή Alpha Bank +23,65% αλλά και στους μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +19,01% και ο Γενικός Δείκτης στο +8,77%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 470,45 μονάδες με άνοδο +11,95%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +5,93% στις 628 μονάδες έχοντας υψηλό στις 645,06 μονάδες και χαμηλό στις 593,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 65,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 42,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,72 εκατ. ευρώ και όγκου 1,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 244,4 χιλ. τεμάχια αξίας 2,19 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 72,2 χιλ. τεμάχια αξίας 979 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 700  μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες  .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 470 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 450 μονάδες και οι 400 μονάδες  

Η επικαιρότητα

Με ολόκληρη την Ιταλία να τίθεται σε καραντίνα, με τις αγορές να μετρούν τις μεγαλύτερες τους απώλειες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και με τον ΠΟΥ να αναφέρει πλέον πως είναι ορατή η απειλή μιας πανδημίας, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία από την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην χώρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και ο αριθμός των θυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε μια ημέρα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 97 «σκαρφαλώνοντας» από τους 366 στους 463 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 9.172
Ο επικεφαλής πάντως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και να επισημαίνει πως «αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», επικαλούμενος κυρίως τα νέα από το Πεκίνο, όπου το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 116,166 ο αριθμός των θυμάτων σε 4.088 ενώ συνολικά 64.387 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Με ραγδαίους ρυθμούς επεκτείνεται ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.
Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό ανέρχεται πλέον σε 89.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, γίνεται αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες.
Σε αυτά περιλαμβάνονται σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια.
Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν χθες 9/3 στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, αμέσως μετά το τέλος πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποχώρησε εσπευσμένα, δίχως να παραστεί στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, παρότι προβλεπόταν να μιλήσει.

Ανοδική αντίδραση στις ασιατικές αγορές μετά το sell off

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (10/3) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο ενός «πολέμου» τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο 0,85%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,82%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο +0,42% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,43%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από κέρδη +4% - Οριακά κέρδη στην στην Wall

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από κέρδη που ξεπέρασαν το +4% λόγω της ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και τον πόλεμο τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,8% από +3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,90% ενώ ισχυρά κέρδη +9,04% καταγράφει το ETF GREC ( 6,39 δολ.)

Δεν έπεισε η άνοδος στις τράπεζες – Στο επίκεντρο Alpha Bank +13,81% και Eurobank +13,43%. 

Μη πειστική άνοδος καταγράφηκε στις τράπεζες μετά το sell off των τελευταίων ημερών με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα ενώ Alpha Bank και  Eurobank ξεχώρισαν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης αλλά περιορισαν τα αρχικά τους κέρδη..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5790 ευρώ, με άνοδο +11,20%, με όγκο 6,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +13,81%, με όγκο 10,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με άνοδο +3,73% με όγκο 3,7  εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 655 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,50 ευρώ, με άνοδο +13,43% με όγκο 21,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +2% και με κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2250 ευρώ, με άνοδο +12,22% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13 ευρώ, με άνοδο +2,52% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Ξεχώρισε η Lamda +15,58, πιέσεις στην Coca Cola -2,53%  

Ανοδικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 μετά τις επιθετικές πωλήσεις των τελευταίων ημερών με ικανοποιητική  συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, Sarantis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Motor Oil....
Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στην Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 25,02 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση στα 9,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με άνοδο +10% και αποτίμηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,99 ευρώ, με άνοδο +7,57% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκελισε στα 8,7350 ευρώ με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με άνοδο +7,25% και κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,35 ευρώ με άνοδο +7,86% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +11,02% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,05 ευρώ με άνοδο +6,14% και κεφαλαιοποίηση 864 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,13 ευρώ με άνοδο +6,47% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα +5,90 ευρώ, με άνοδο +7,27% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,1050 ευρώ, με άνοδο +4,19% και κεφαλαιοποίηση στα 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0664 ευρώ, με άνοδο +8,85% και κεφαλαιοποίηση 62 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,64% από άνοιγμα 1,94%   

Μετά το επιθετικό sell off αγορές εκδηλώνονται στα ελληνικά ομόλογα καθώς βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Οι επενδυτές πουλούσαν assets που καταγράφουν κέρδη και έτσι εξηγείται η επιθετικότητα των πωλήσεων τις προηγούμενες ημέρες αλλά σήμερα καταγράφονται αγορές.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά συνεχίζουν να διατηρούν τις μεταξύ τους διαφορές.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να ξαναβρεθεί στο 1,91%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,64% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,30% από υψηλό ημέρας 1,44%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,64% με το αμερικανικό 10ετές 0,60 - το ιστορικό χαμηλό 0,34%, χθες 9/3 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 0,84%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,56% και απόδοση πώλησης 1,50%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 118,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,62%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,60 μονάδες βάσης και 1,91% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,16 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 239 μονάδες βάσης από 249 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 185 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10370 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,85% ή 185 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και τα δημοσιονομικά μέτρα

Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών κόντρα στο χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Μαρτίου 2020 στο 1,30% από υψηλό ημέρας 1,44% .
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/3/2020 στο -0,75%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,909%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,246% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,84%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS