Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αρνητικό το outlook για πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω πολέμου τιμών και κορωνοϊού

Scope: Αρνητικό το outlook για πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω πολέμου τιμών και κορωνοϊού
Οι θετικές προσδοκίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διαψεύστηκαν και η αβεβαιότητα, πλέον, είναι σε επίπεδα ρεκόρ.
Σε εκτίμησή του για την πορεία που πρόκειται να διαγράψουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, θεωρώντας πως οι προοπτικές κλίνουν να αποκτήσουν αρνητικό από σταθερό outlook.
Πιο συγκεκριμένα, οι προσδοκίες ότι οι τιμές πετρελαίου θα φθάσουν τα 60 δολ. το βαρέλι διαψεύσθηκαν, καθώς οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση για πετρέλαιο αποδείχθηκαν πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες.
Έτσι, ενώ τον Ιανουάριο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε περίπου 1,2 mb/d το 2020, αυτήν τη στιγμή αναμένει μείωση κατά 0,1 mb/d, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια ύφεση το 2009.
Συγχρόνως, όπως αναφέρει η Scope Ratings, η κατάρρευση της συμφωνίας παραγωγής πετρελαίου μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στο να εκκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ενδεχομένως να φέρει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών - εκτός εάν Ριάντ και Μόσχα παραμερίσουν σύντομα τις διαφορές τους και συμφωνήσουν.
«Ο πόλεμος τιμών έχει προκαλέσει τεράστια αβεβαιότητα στις αγορές» λέει ο Marlen Shokhitbayev, αναλυτής στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Scope Ratings.
«Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μπορούν να αντέξουν τέτοιες χαμηλές τιμές για πολύ καιρό» σημειώνει ο Shokhitbayev, συμπληρώνοντας πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να κυμανθεί στα 83 δολάρια / βαρέλι, όπως τον περασμένο Οκτώβριο.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 30%, αφού η Σαουδική Αραβία απειλούσε την περασμένη Παρασκευή (6/3) να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές μέχρι και 20 δολάρια το βαρέλι.
Ως αποτέλεσμα τη Δευτέρα (9/3), τα συμβόλαια του αργού έπεσαν χαμηλότερα από τα 31 δολάρια.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Scope Ratings υπολογίζει την break even τιμή για το πετρέλαιο, έπειτα από διανομή μερισμάτων, στα περίπου 50 δολάρια / βαρέλι - ελαφρά βελτιωμένη από το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης