Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο κορωνοϊός πλήττει το Airbnb - Απώλειες εσόδων 140 εκατ. το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2020

tags :
Ο κορωνοϊός πλήττει το Airbnb - Απώλειες εσόδων 140 εκατ. το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2020
Στο μηδέν κινούνται οι κρατήσεις επισκεπτών μέσω της πλατφόρμας Airbnb στην Αθήνα  εξαιτίας του κορωνοϊου
Στο μηδέν κινούνται οι κρατήσεις επισκεπτών μέσω της πλατφόρμας Airbnb στην Αθήνα  εξαιτίας του κορωνοϊου.
Οι απώλειες εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των βραχυπρόθεσμων  μισθώσεων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των ιδιοκτητών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες σε 140 εκατ. ευρώ για τους μήνες Μαρτίου – Απριλίου, έχοντας ως δεδομένο ότι τα έσοδα προέρχονται από διαμερίσματα με μία  κρεβατοκάμαρα.
Οι απώλειες των εσόδων μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ όταν  υπολογιστεί το κόστος από τις μηδενικές κρατήσεις για τα  μεγαλύτερα διαμερίσματα που  σε ετήσια βάση δηλώνουν έσοδα 15.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της κατηγορίας είχαν έσοδα 1250 ευρώ και στη πιο «μικρή»  κατηγορία τα έσοδα  φτάνουν τα 830 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων ( ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) κ. Ανδρέας Χίου λέει στο BN ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν υπήρχαν κρατήσεις των τουριστών και με την ένταση του φαινομένου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι  μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ο πρόεδρος  κ. Ανδρέας  Χίου υποστηρίζει ότι με τη ολοκλήρωση και συγκέντρωση των στοιχείων  στη  συνέχεια θα υποβάλουν σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών.
Αρκετοί ιδιοκτήτες  που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης  μπορεί να αποχωρήσουν από την πλατφόρμα και να επανέλθουν όταν θα έχουν  αντιμετωπισθεί τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος.
Οι ιδιοκτήτες  που θα μεταπηδήσουν στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μισθωτής  έχει δικαιώματα για τα επόμενα  τρία χρόνια.
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αστικής  μίσθωσης θα πρέπει στο συμφωνητικό μίσθωσης να αναφέρεται γραπτώς για το χρόνο εκμίσθωση και κυρίως να είναι σε γνώση του μισθωτή.
Στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στο Μητρώο Ακινήτων  στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν  δηλωθεί 83.354 ιδιοκτησίες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πέρυσι στην εφορία  είχαν δηλωθεί μόλις 48.161 ακίνητα.
Η εκτίναξη του αριθμού των ακινήτων στην πλατφόρμα της εφορίας προήλθε εξαιτίας των υψηλών προστίμων που επέβαλε η ΑΑΔΕ αλλά και στην υποχρεωτική συνεργασία του διαχειριστή της πλατφόρμα για τα δηλωθέντα ακίνητα.
Στο σενάριο να παραταθεί η μηδενική ζήτηση για  βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να  αυξηθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα επιλέξει τις μακροπρόθεσμες μισθώσεις καθώς θα ενισχυθεί η προσφορά με αποτέλεσμα να μειωθεί η πίεση για   υψηλότερα ενοίκια.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης