Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα εμπρηστική δήλωση από Erdogan - Αποκάλεσε... Ναζί τους Έλληνες - «Οι ροές μεταναστών θα επεκταθούν σε όλη τη Μεσόγειο»

Νέα εμπρηστική δήλωση από Erdogan - Αποκάλεσε... Ναζί τους Έλληνες - «Οι ροές μεταναστών θα επεκταθούν σε όλη τη Μεσόγειο»
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε Ναζί τους Έλληνες λόγω όσων συμβαίνουν στον Έβρο

Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο σε καθημερινή πλέον βάση με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να προχωρεί σε όλο και πιο εμπρηστικές δηλώσεις.
Τελευταίο επεισόδιο αυτής της... στρατηγικής είναι το γεγονός ότι αποκάλεσε... Ναζί, τους Έλληνες λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ όσων έκαναν οι Ναζί και των βίντεο-ντοκουμέντο από τα ελληνικά σύνορα» είπε και ισχυρίστηκε ότι τέσσερις μετανάστες έχουν σκοτωθεί κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ κατήγγειλε την ΕΕ η οποία αγνοεί «τις απάνθρωπες» και «βάρβαρες» ενέργειες της Ελλάδας.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος «προειδοποίησε» και για νέες ροές μεταναστών.
«Η εισροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο καθώς βελτιώνεται ο καιρός» είπε χαρακτηριστικά ο Erdodan.
Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τα σύνορα της με την Ευρώπη ανοιχτά και θα επιτρέπει τη διέλευση μεταναστών μέχρι να λάβει «συγκεκριμένη» απάντηση από την ΕΕ στα αιτήματα της.
«Διατηρούμε τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Erdogan στη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).
Τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως τα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, περιλαμβάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ σχετικά με την «ελευθερία της μετακίνησης, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και οικονομική βοήθεια».
«Δεν ζητιανεύουμε.
Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας», εξήγησε ο Erdogan.
Στις δηλώσεις Erdogan αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις και ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που εκδηλώθηκαν τόσο με τις δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan, όσο και με τις επιθετικές κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού.
Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο εκτός ευρωπαϊκών ορίων αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας.
Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

H επιθετική ρητορική Erdogan

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που ο Erdogan προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου -και συγκερκιμένα την Παρασκευή 28/2- ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τα σύνορα με το αποτέλεσμα στον Έβρο να συγκεντρωθούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τα σύνορα κλειστά με αποτέλεσμα το κλίμα στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ δεν λείπουν και τα επεισόδια και οι εντάσεις.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan επιλέγει μια τόσο σκληρή και επιθετική ρητορική.
Ειδικότερα, πριν από περίπου τρεις ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους.
Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζει την Ελλάδα.
Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», είχε δηλώσει ο Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς».
Επίσης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για θηριωδίες και εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, ο Erdogan είχε επιστρατεύσει και μια φωτογραφία από έλληνες πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να δείξει κάποιος τον οίκτο του απέναντι στους Έλληνες.
tourkia-erntogan-proklisi.jpg
Στο στόχαστρο του Erdogan έχει μπει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ένα από τα παιδιά, στα οποία διανέμονται ρούχα και τρόφιμα, μπορεί να είναι ίσως ο παππούς ή η γιαγιά του Μητσοτάκη.
Την ίδια περίοδο η Τουρκία στήριξε τη γείτονά της Ελλάδα, στέλνοντας πλοία γεμάτα φαγητό!
Στην πραγματικότητα, πολλοί Έλληνες ήρθαν στη χώρα μας την ίδια περίοδο και έζησαν ειρηνικά και με ασφάλεια μέχρι που τελείωσε ο πόλεμος» είχε πει ο Erdogan επαναλαμβάνοντας την τουρκική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας για νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Έβρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Μήνυμα στη Τουρκία ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των σημερινών γεγονότων, κάνοντας λόγο για ενότητα των Ελλήνων «απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
«Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία.
Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης