Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Η μείωση επιτοκίων αποσκοπεί στην πρόληψη οικονομικών αναταραχών λόγω του κορωνοϊού

Carney (BoE): Η μείωση επιτοκίων αποσκοπεί στην πρόληψη οικονομικών αναταραχών λόγω του κορωνοϊού
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι η BoE θα λάβει όλα τα αναγακία μέτρα κατά το επόμενο διάστημα
Στο γεγονός ότι η αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην οποία προχώρησε σήμερα η Bank of England αποσκοπεί στην πρόληψη οικονομικών αναταραχών λόγω του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Mark Carney, διευκρινίζοντας ότι η σχετική ενέργεια θα βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Carney, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, «το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι σημαντικό και απότομο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα είναι προσωρινό».
«Τα μέτρα αποσκοπούν στην πρόληψη προχωρινών αναταραχών στην οικονομία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες ζημίες», επεσήμανε ο κ. Carney, αναφερόμενος στη σημερινή μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία διαμόρφωσε το βασικό επιτόκιο στο 0,25%.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της BoE υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια κάτω από το 0,25%», διευκρινίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να διαμορφωθούν «κοντά στο μηδέν, αλλά πάνω από αυτό».
Ερωτηθείς για το εάν η Τράπεζα θα λάβει περαιτέρω μέτρα στο μέλλον, ο κ. Carney τόνισε ότι «η Bank of England θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι η BoE συνεργάζεται σετνά με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσει τον μέγιστο αντίκτυπο των μέτρων.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό «αναμένεται να πλήξουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση».
«Το χρηματιπιστωτικό σύστημα ήταν ο πυρήνας του προβλήματος στην κρίση του 2008 και τώρα μπορεί να είναι η λύση», σχολίασε ο κ. Carney αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Σε παρόμοιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του νέου επικεφαλής της BoE, Andrew Bailey, ο οποίος τόνισε ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 στην οικονομία θα είναι «προσωρινός», για να προσθέσει ότι «η κατάσταση γύρω από τον ιό θα παραμείνει υπό συνεχή επανεξέταση».
Ο κ. Bailey δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ υπογράμμισε ότι «η πολιτική επιτοκίων σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή από τις προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση στο 2% μέχρι τα τέλη του έτους».
Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα πρόσφατα stress test που πραγματοποίησε η BoE έδειξαν ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν ακόμα ισχυρότερα σοκ από αυτό που προκαλεί η έξαρση του ιού», ενώ κάλεσε τις τράπεζες να αναστείλουν τις αυξήσεις μερισμάτων και επιδομάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης