Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρωτοφανής πρόκληση από την Τουρκία - Υπερπτήση F-16 πάνω από τον Έβρο - Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη για τον εμβολισμό σκάφους στην Κω

Πρωτοφανής πρόκληση από την Τουρκία - Υπερπτήση F-16 πάνω από τον Έβρο - Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη για τον εμβολισμό σκάφους στην Κω
Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια πάνω από τον Έβρο
Σε απίστευτη κλιμάκωση των προκλήσεων της προχώρησε η Άγκυρα, πραγματοποιώντας -για πρώτη φορά- υπερπτήσεις πάνω από τον Έβρο.
Το περιστατικό ακολούθησε το σοβαρό περιστατικό τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/03/2020) ανοιχτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός διεμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ενώ βρισκόταν κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Κω και τουρκικών παραλίων.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης (11/3) ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Εβρο σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια.
Το συμβάν έλαβε χώρα στις 14:50 πάνω από τον Εβρο.
Επιπρόσθετα, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.
Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.
Παράλληλα ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διαμέσης, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τούρκοι, ζητήθηκε από τον Πρέσβη να σταματήσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να προειδοποιήσει τις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει την κράτηση δημοσιογράφων που αναφέρθηκαν στην ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.
Και όλα αυτά, όταν τις τελευταίες ώρες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν επιδοθεί σε προκλητικές και δολοφονικές ενέργειες εναντίον του Λιμενικού, τους πυροβολισμούς εναντίον της ελληνικής περιπόλου στον Έβρο, αλλά και την υπερπτήση πάνω από τον Έβρο.

Σοβαρό περιστατικό στην Κω - Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού - Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Προηγήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/03/2020) ο εμβολισμός σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, ενώ βρισκόταν κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Κω και τουρκικών παραλίων.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας κάνει λόγο για «σαφή πρόθεση» της Τουρκίας να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τη σύγκρουση η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το σκάφος του Λιμενικού κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Κω προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές.
Σημειώνεται πως το περιστατικό αποκάλυψε η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Bild στην Ελλάδα, η οποία και ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα και βίντεο-ντοκουμέντο.

Image
Στο βίντεο ακούγονται άνδρας από το ελληνικό Λιμενικό να λέει «Μας έσπασε τα ρέλια.
Είναι στα δικά μας και μας χτύπησε...
Πίσω μας χτύπησε.
Μας έχει κάνει ζημιά πίσω».
Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη αντίστοιχο περιστατικό.
Ειδικότερα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (6/3/2020) τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο, όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η διαδρομή του τουρκικού σκάφους, το οποίο παρενοχλεί το ελληνικό, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα που υιοθέτησαν ακρίτως ακόμη και μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πως δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με μετανάστες, που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί όμως και το 2018 στην περιοχή των Ιμίων, όταν η τουρικική ακταιωρός προσέκρουσε με την πλώρη του στην πρύμνη του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος» του Λιμενικού και ενώ έπλεαν στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τα οποία παραβίασε τη τουρκική ακταιωρός.

Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών): Απαράδεκτη η απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού στην Κω

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σημερινό επεισόδιο στην Κω ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η τουρκική ακταιωρός σκόπιμα ακούμπησε το ελληνικό σκάφος και έκανε γνωστό πως το μεσημέρι κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών για να γίνουν τα δέοντα.
«Το περιστατικό είναι απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν.
Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος.
Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης σήμερα το μεσημέρι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.
Επίσης, ο κ. Δένδιας αφού σημείωσε πως υπάρχει μια εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας και την Ευρώπη και ότι «διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι», διαμήνυσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση πώς διαβάζει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσε από τους Ευρωπαίους κατά την πρόσφατη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν διάβασε καλά την Ευρώπη. «Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει διαβάσει λάθος.
Είναι προφανές ότι μια πιθανή τουρκική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά» εκτίμησε.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτόν τον δρόμο και ότι ο δρόμος της χώρας μας είναι ο δρόμος του Δικαίου και της λογικής.
Τέλος, ο κ. Δένδιας εξήρε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της Aστυνομίας και του Λιμενικού και τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που είναι το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον» και αναφερόμενος στην κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως, «αν με ρωτάτε αν είναι ευχάριστα, θα σας απαντήσω δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και βεβαίως ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι».

Οπλισμένοι Τούρκοι κομάντο προκαλούν με φουσκωτά στον Έβρο

Τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς αποτυπώνει το βίντεο που δημοσίευσε Τούρκος δημοσιογράφος από τα σύνορα στον Έβρο.
Το βίντεο δείχνει Τούρκους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας να επιβαίνουν σε φουσκωτά και με το χέρι στη σκανδάλη και με μεγάλη ταχύτητα να πραγματοποιούν περιπολίες. Εκεί βρίσκονται και δυνάμεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επιτηρούν προσεκτικά την κατάσταση.
Ο δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ που δημοσίευσε το βίντεο, είναι επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Zaman».

Image


Υπ. Ναυτιλίας: Στόχος των Τούρκων ήταν ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους

Τη θέση ότι στόχος των Τούρκων ήταν ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους διατυπώνει το υπουργείο Ναυτιλίας αναφερόμενο στη σύγκρουση που καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 11/3 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Στις 5:45, σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.
«Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος» αναφέρει το υπ. Ναυτιλίας.
Όπως αναφέρει, κανένα περιστατικό παράνομης εισόδου ή αποβίβασης μεταναστών δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που εκδηλώθηκαν τόσο με τις δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan, όσο και με τις επιθετικές κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού.
Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο εκτός ευρωπαϊκών ορίων αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας.
Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.
Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Τσίπρας για Erdogan: Καμία παραβίαση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι «απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας» και επεσήμανε ότι «καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη».
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:
«Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας.
Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από το βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση.
Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου.
Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία.
Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.
Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Erdogan περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.
Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά.
Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.
Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Πλακιωτάκης: Στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Για προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας το περιστατικό στην Κω.
«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και τόνισε ότι «η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια».
Παράλληλα, τόνισε ότι «για ακόμα μία φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.
Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα».

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Για εξηγήσεις κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης για τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.
«Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Μήνυμα στη Τουρκία ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των σημερινών γεγονότων, κάνοντας λόγο για ενότητα των Ελλήνων «απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
«Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία.
Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», διαμηνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης