Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση: Ομόλογα ενεργειακών εταιρειών ύψους 140 δισ. δολ. θα υποβαθμιστούν σε σκουπίδια

Προειδοποίηση: Ομόλογα ενεργειακών εταιρειών ύψους 140 δισ. δολ. θα υποβαθμιστούν σε σκουπίδια
Το ΔΝΤ είχε επισημάνει ότι οι επενδυτές ουδέποτε στο παρελθόν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου.
Μαύρα είναι τα μαντάτα για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς εταιρικά ομόλογα ύψους 140 δισ. δολαρίων αναμένεται να υποβαθμιστούν και να χαρακτηριστούν σκουπίδια (junk).
Για τη συγκεκριμένη υποβάθμιση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2019.
Τα ομόλογα BBB αποτελούν σχεδόν το 50% του δείκτη ομολόγων επενδυτικής ποιότητας.
Αυτά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν «έκπτωτοι άγγελοι», δηλαδή ομόλογα χαμηλού επενδυτικού βαθμού που εκδίδονται και στη συνέχεια υποβαθμίζονται σε σκουπίδια.
Το ΔΝΤ είχε επισημάνει ότι οι επενδυτές ουδέποτε στο παρελθόν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου.
Ακολούθως, οι ομολογίες-έκπτωτοι άγγελοι εξαπλώθηκαν ραγδαία.
Αμέτρητοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προειδοποίησαν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον πιστωτικό πυλώνα τόσο της αμερικανικής οικονομίας όσο και της παγκόσμιας αγοράς.
Ωστόσο, παρά τις υποβαθμίσεις ορισμένων μεγάλων ονομάτων σε σκουπίδια, όπως η Ford και πιο πρόσφατα η Macy, δεν προέκυψε ποτέ ένας σαφής καταλύτης εξελίξεων που θα προκαλούσε μια μαζική υποβάθμιση ενεργειακών εταιρειών σε σκουπίδια, παρά τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει και η Morgan Stanley.

Όπως γράφει ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Spencer Cutter, μετά την πτώση των τιμών πετρελαίου της Δευτέρας, ομόλογα αξίας πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια που εκδίδονται από αμερικανικές εταιρείες ενέργειας κινδυνεύουν να χάσουν την επενδυτική τους ποιότητα.
Σύμφωνα με τον Cutter, «μια παρατεταμένη κάμψη θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμο χρέος 320 δισ. δολαρίων».
Παράλληλα, η Occidental Petroleum, η οποία μείωσε χθες το μερίδιό της για δύο σχεδόν δεκαετίες για να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, είναι ο μεγαλύτερος εκδότης, με χρέη και πιστοληπτικές αξιολογήσεις Baa3 / BBB ύψους σχεδόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, άλλοι σημαντικοί πιθανοί έκπτωτοι άγγελοι είναι οι Canadian Natural Resources (Baa2/BBB+), Noble Energy (Baa3/BBB), Apache Corp. (Baa3/BBB) and Concho Resources (Baa3/BBB-).

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τα ομόλογα που εκδίδουν αρκετοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου με βαθμό ΒΒΒ έχουν ήδη αρχίσει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με spreads υψηλής απόδοσης.

Η εκτίμηση λοιπόν για κίνδυνο εξαΰλωσης 140 δισ. ευρώ δεν είναι ανεδαφική.
Βεβαίως, ενώ οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις τιμών των βασικών προϊόντων, μια παρατεταμένη ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο όγκο παραγωγής και μια προσπάθεια αναθεώρησης των συμβάσεων εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μια αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του κλάδου θα μπορούσε να επηρεάσει ομόλογα αξίας 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αξιολογήσεις τριπλού Β από τη Moody's ή την S & P, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στα Baa3 και BBB, η Pass Sabine συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Επίσης, παρότι η S&P και η Fitch της έδωσαν υψηλό βαθμό, η Plains All American έχει λάβει βαθμολόγηση «junk» από τη Moody's.
Άλλοι παραγωγοί που διατρέχουν κίνδυνο είναι οι εταιρείες Williams (Baa3 / BBB), Kinder Morgan (Baa2 / BBB) και MPLX (Baa2 / BBB).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης