Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σήμερα (12/3) οι προτάσεις για το rebranding του ΧΑ – Μέχρι τέλος Μαΐου οι αποφάσεις

tags :
Σήμερα (12/3) οι προτάσεις για το rebranding του ΧΑ – Μέχρι τέλος Μαΐου οι αποφάσεις
Η πρόσφατη κρίση των αγορών επισπεύδει τις διαδικασίες για την επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΧΑ
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για τις αγορές κεφαλαίου ανά τον κόσμο, επιχειρείται η προσπάθεια rebranding του ΧΑ.
Τα σχέδια ωστόσο δεν πηγαίνουν πίσω λόγω του ιού της Κίνας και σήμερα 12 Μαρτίου 2020 θα πρέπει οι φορείς της αγοράς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της εικόνας του ΧΑ, μία προσπάθεια που στόχο έχει να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις και να αναβαθμίσει συνολικά το «προϊόν».
Σημειώνεται πως η επικοινωνιακή αναβάθμιση του ΧΑ επισπεύδεται κατά περίπου 1 χρόνο από την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να προσελκύσει νέους και κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Βέβαια, πάντα ο στόχος ήταν να έρχονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίοι δε θα αποχωρούν στην πρώτη διόρθωση, αλλά δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το ΧΑ να είναι περισσότερο ευμετάβλητο στις απότομες διακυμάνσεις των ξένων αγορών.  
Ήδη η πρόσφατη κρίση το έχει αποδείξει.
Επιπλέον η χαμηλή εμπορευσιμότητα, αυξάνει τις μεγάλες διακυμάνσεις, και ο μικρός συνολικός αριθμός επενδυτών κάνει πολλές μετοχές να έχουν ελάχιστη συναλλακτική δραστηριότητα.
Η διοίκηση του ΧΑ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα καταθέσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους προκειμένου να ξεκινήσει η επικοινωνιακή αντεπίθεση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.  
Ο σχεδιασμός προβλέπει πως μετά την κατάθεση των προτάσεων, θα γίνουν ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Οι προτάσεις που ήδη έγιναν από τους χρηματιστές περιελάμβαναν από άνοιγμα χρηματιστηριακής αίθουσας για συναλλαγές, έως προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων προκειμένου να εισαχθούν στο ΧΑ, ή και φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης