Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία το Λίβανο - Αρνητικό το outlook

tags :
Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία το Λίβανο - Αρνητικό το outlook
Στην υποβάθμιση του Λιβάνου στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) προχώρησε σήμερα (12/3) ο οίκος αξιολόγησης Standard Poor’s
Στην υποβάθμιση του Λιβάνου στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) προχώρησε στις 12 Μαρτίου 2020 ο οίκος αξιολόγησης Standard Poor’s, καθώς ο Λίβανος δεν πλήρωσε τα τοκοχρεολύσια του ευρωομολόγου (ημέρα πληρωμής 9 Μαρτίου) που έχει εκδώσει.
Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι αναστέλλουν τις πληρωμές τοκομεριδίων και κεφαλαίων σε όλα τα ευρωομόλογα μέχρις ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας με τους πιστωτές.
Το αρνητικό outlook αντανακλά τον κίνδυνο για την αποπληρωμή του εμπορικού χρέους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πολιτικών, οικονομικών και νομισματικών πιέσεων.
Μετά από αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση, παράλληλα με τις διαδεδομένες κοινωνικές και πολιτικές διαμαρτυρίες και την αντίθεσή τους στην αποπληρωμή του χρέους, η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει τις εμπορικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωομολόγου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έληξε στις 9 Μαρτίου 2020.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια περίοδο χάριτος επτά ημερών για το ληξιπρόθεσμο ομόλογο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει το χρέος. Ο Λίβανος έχει συνολικά εκκρεμή ευρωομόλογα αξίας περίπου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με άλλες βραχυπρόθεσμες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο και 600 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2020.
Οι διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να είναι αρκετά περίπλοκες και να μην εξελιχθούν για τρεις λόγους.
Πρώτον, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, δεν αναμένεται ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΔΝΤ το οποίο θα μπορούσε να παράσχει πολιτική άγκυρα και να ενθαρρύνει άλλους διεθνείς οργανισμούς να χρηματοδοτήσουν το Λίβανο.
Δεύτερον, ένα επενδυτικό κεφάλαιο κατέχει πάνω από το 25% των ευρωομολόγων που λήγουν το 2020, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να εμποδίσει τους όρους αναδιάρθρωσης που θεωρεί δυσμενείς.
Τρίτον, οι εγχώριες τράπεζες και η κεντρική τράπεζα (Banque du Liban) κατέχουν περισσότερο από το 60% των εκκρεμών ευρωομολόγων.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα των όρων αναδιάρθρωσης, οι περικοπές των ονομαστικών πληρωμών θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών, και της οικονομίας.
Ο μετασχηματισμός της οικονομίας θα είναι ακόμη πιο δύσκολο έργο στο πλαίσιο του κατακερματισμένου πολιτικού περιβάλλοντος του Λιβάνου, που οργανώνεται σύμφωνα με τις ομολογιακές γραμμές, και των υψηλών περιφερειακών κινδύνων για την ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης