Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global Ratings: Οι 3 τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός επηρεάζει τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής

S&P Global Ratings: Οι 3 τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός επηρεάζει τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής
Πετρέλαιο, τουρισμός και κεφαλαιαγορές που υπέστησαν πλήγμα από τον κορωνοϊό έχουν επηρεάσει τις οικονομίες του Κόλπου
Οι τιμές του πετρελαίου, ο τουρισμός και οι κεφαλαιαγορές που υπέστησαν πλήγμα από τον κορωνοϊό μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες του Κόλπου.
«Για τις οικονομίες της Συνεργασίας του Κόλπου (σσ. Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), εντοπίσαμε τρεις διαύλους μετάδοσης του COVID-19» δήλωσε ο Mohamed Damak της S&P Global Ratings αναφερόμενους στον κορωνοϊός που έχει εμφανίστηκε στην Κίνα το 2019.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία, τον κορωνοϊό καθώς εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 110 χώρες ενώ έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 121.000 ανθρώπους.
Το Ιράν, που δέχθηκε το χειρότερο πλήγμα στη Μέση Ανατολή, έχει αναφέρει περίπου 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 350 θανάτους.
Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Ομάν έχουν επίσης αναφέρει κρούσματα.
Το CNBC επικαλούμενο και την S&P Global Ratings παρουσιάζει τους τρεις τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις οικονομίες του Κόλπου.

Τιμές πετρελαίου

Το πετρέλαιο είναι ένα από κύρια προϊόντα εξαγωγής του των χωρών της Συνεργασίας του Κόλπου και οι τιμές έχουν υποχωρήσει δραματική αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παραγωγή του πετρελαίου.
Πιθανότατα, αυτό θα είναι προβληματικό για τις χώρες της περιοχής, εκ των οποίων πολλές βασίζονται κυρίως στα έσοδα από το πετρέλαιο.
Η S&P Global Ratings αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την τιμή του πετρελαίου από 60 δολ. σε 40 δολ. για το 2020.
«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών, βλέπετε για παράδειγμα το Ομάν όπου περισσότερο από το 53% των εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες όπου βλέπουμε κρούσματα COVID-19» τόνισε ο ίδιος.

Ταξίδια και real estate

Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται επίσης να δεχθούν πλήγμα λόγω του κορωνοϊού, κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσελκύουν περισσότερους από  17 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Damak, και φέτος ελπίζει να προσελκύσει 25 εκατ. επισκέπτες στην Expo 2020 τον Οκτώβριο.
Τα έσοδα από τον τουρισμό στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται σε 20 εκατ. σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τον Damak εάν ο κορωνοϊός επηρεάσει την 2020 ή το προσκύνημα στη Μέκκα «τότε η οικονομική επίδραση τόσο στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμένεται».
Όσον αφορά το real estate, ο ίδιος ανέφερε ότι μόνο οι Κινέζοι αγοραστές συνεισφέρουν έως 1% των συναλλαγών με ακίνητα στο Ντουμπάι το 2018.
Ωστόσο, ο Damak επισημαίνει ότι οι αποφάσεις αγοράς ενδέχεται να αναβληθούν λόγω της «ψυχολογικής επίδρασης» του κορωναϊού, παρά τη μείωση των επιτοκίων.

Κεφαλαιαγορές

Σύμφωνα με την S&P Global, στις κεφαλαιαγορές υπάρχει «ακραία μεταβλητότητα» και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι εταιρείες με «αδύναμα πιστωτικά stories» θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές.
«Αυτό σημαίνει ότι το Μπαχρέιν, το Ομάν και ενδεχομένως κάποιες εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δυσκολευτούν να βρουν στην αγορά φέτος» τονίζει ο Damak.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης