Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merill Lynch: Τα αμερικανικά ομόλογα δεν λειτουργούν, προεξοφλούν πρόβλημα ρευστότητας – Ο ηθικός κίνδυνος έχει αυξηθεί δραματικά

tags :
BofA Merill Lynch: Τα αμερικανικά ομόλογα δεν λειτουργούν, προεξοφλούν πρόβλημα ρευστότητας – Ο ηθικός κίνδυνος έχει αυξηθεί δραματικά
Κατά την BofA η πιο βαθειά αγορά του κόσμου τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πρόβλημα ρευστότητας
Η αγορά των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ δεν λειτουργεί, υπάρχει πρόβλημα, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch.
Τα κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ δεν λειτουργούν σωστά και πιθανότατα χρειάζεται μια γρήγορη και μεγάλη πολιτική απάντηση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ή την Federal Reserve ώστε να επανέλθει στα  φυσιολογικά επίπεδα.
Κατά την BofA η πιο βαθειά αγορά του κόσμου τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πρόβλημα, ήταν η απροσδόκητη πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων του Δημοσίου που προειδοποιούν εδώ και ημέρες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ultra%20bonds%203.11_0.jpg?itok=o3Un5uu4
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-03-12_1.jpg?itok=YCAqY8R5
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δείχνουν πρόβλημα ρευστότητας τόσο στην διατραπεζική όσο και ευρύτερα.
Τι έχει συμβεί;
 Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ήταν πολύ ευμετάβλητη λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Η μεταβλητότητα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων (Treasury) βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα παρόμοια με την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
Η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην αμερικανική αγορά απειλεί την ικανότητα ορισμένων επενδυτών να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα αμερικανικά ομόλογα, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρευστοποίηση θέσεων μεγάλης κλίμακας.
Οι επενδυτές συνήθως επενδύουν σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και αντισταθμίζουν την έκθεσή τους σε επιτοκιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κρατικών ομολόγων.
Αυτή είναι μια κερδοφόρα στρατηγική δεδομένου ότι τα χρεόγραφα διαπραγματεύονται «φθηνά» έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Ο κίνδυνος στο σημερινό περιβάλλον ακραίου ρίσκου  είναι ότι η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στα αμερικανικά ομόλογα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικές πωλήσεις και σε χρεοκοπίες.
Πού είναι οι επενδυτές; -
Οι επενδυτές με πραγματικά χρήματα φαίνονται διστακτικοί να επανενταχθούν στην αγορά λόγω της αυξημένης έλλειψης ρευστότητας και του φόβου ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.
Ποια είναι η μεγαλύτερη εικόνα;
Η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι το θεμέλιο για όλες τις άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι η αγορά που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό σταθερά εδώ και πολλά χρόνια.
Εάν η αμερικανική αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας μεγάλης κλίμακας, θα είναι δύσκολο για τις άλλες αγορές να πραγματοποιήσουν πραγματική τιμολόγηση.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/rate%20market%20vol%201.jpg?itok=Jc992ejl
Ποια είναι η απάντηση;
Η Fed σήμερα επέκτεινε τη διάρκεια των πράξεων repo.
Η πρώτη πράξη επαναγοράς διάρκειας ενός μηνός είναι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίωΝ.
Η FED στηρίζει καθημερινά την αγορά διατραπεζικών συναλλαγών repos.
Ωστόσο η BofA προειδοποιεί ότι οι πράξεις repos μπορεί να μην επαρκούν για να σταθεροποιήσουν τα προβλήματα ρευστότητας στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι μπορεί να χρειαστεί μια πιο αποφασιστική δράση από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ή την Federal Reserve για να λειτουργήσει ως καταλύτης.
Θα μπορούσαν να εξεταστούν δύο επιλογές
1) την εκ νέου έναρξη ευρύτερης χαλάρωσης
2) Να πραγματοποιηθούν πράξεις buyback δηλαδή επαναγορών.
Τι γίνεται με τον ηθικό κίνδυνο;
Μια τέτοια επίσημη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον ηθικό κίνδυνο όσον αφορά τη μόχλευση των αμερικανικών ομολόγων και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ. ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι ηθικής επικινδυνότητας είναι χαμηλότερης στάθμης σε σχέση με το υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης