Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέψει η Κομισιόν - Προτάσεις στις 16 Μαρτίου - Που θα βοηθηθεί η Ελλάδα και οι τράπεζες;

tags :
Κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέψει η Κομισιόν - Προτάσεις στις 16 Μαρτίου - Που θα βοηθηθεί η Ελλάδα και οι τράπεζες;
Κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέψει η Κομμισιόν

O τρίτος και ίσως ο σημαντικότερος βραχίονας των θεσμών αναμένεται να αμβλύνει τον ορισμό της κρατικής βοήθειας, ότι δηλαδή η ΕΕ θεωρούσε μέχρι τώρα state aid επιτρέποντας ουσιαστικά στα κράτη μέλη να κινηθούν σε μια περίμετρο ενισχύοντας τις χώρες  με ρευστότητα όπου αυτό απαιτείται υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.
Τη Δευτέρα θα υποβληθούν από την πρόεδρο της Κομμισιόν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό  στο Eurogroup έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι κανόνες του παιχνιδιού.
Το στοιχείο αυτό θα δώσει αρκετά σημαντικές ευχέρειες στις κυβερνήσεις των χωρών μελών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κονδύλια στοχευμένα και με μεγάλη ταχύτητα.
Η Επιτροπή θα διασφαλίσει μεταξύ άλλων πως οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να εισρεύσουν στις επιχειρήσεις που τις χρειάζονται σύντομα και αποτελεσματικά. Αλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιοποιήσει όπως έχει ήδη πει πλήρως τους κανόνες ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να βοηθηθεί ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Κλάδοι

Με τον τρόπο αυτόν και μέσω εγγυήσεων μπορούν να λάβουν δάνεια επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητα σε κλάδους που έχουν πλήρως πληγεί από τον κορωνοϊό όπως ο τουρισμός ή και η ναυτιλία ενώ συγχρόνως μπορεί να τονωθεί η δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα καθώς η ανεφοδιαστική αλυσσίδα πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Zero Risk

Σε κάθε περίπτωση η αξιοποίηση των παραπάνω παραμέτρων ενδέχεται ιδιαιτέρως να βοηθήσουν και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εγγυήσεις του Ηρακλή ώστε η χώρα μας να επιτύχει το περίφημο zero risk που επιχειρεί εδώ και καιρό.
Ας σημειωθεί πως το πρόγραμμα Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των Ελληνικών τραπεζών υλοποιείται κανονικά χωρίς καθυστέρηση έστω και εάν οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών υποστούν εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων NPEs σχετική καθυστέρηση.
Η Επιτροπή επίσης θα προωθήσει  προωθήσω μια «Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού», η οποία θα απευθύνεται στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις αγορές εργασίας και σε άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών των χωρών μελών.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σημαντικά ποσά και θα ανέλθουν γρήγορα στα 25 δισ. ευρώ.  Κατ' αρχήν θα προταθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο η αποδέσμευση 7,5 δισ. ευρώ σε ρευστότητα επενδύσεων ενώ θα συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί η έναρξη ροής των χρημάτων εντός των προσεχών εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται επίσης πως για  την ταχεία διοχέτευση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού, η Επιτροπή θα προτείνει να παραιτηθεί φέτος από την υποχρέωσή της να ζητήσει επιστροφή των μη δαπανηθέντων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη.
Τα κράτη μέλη θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων.
Θα τα χρησιμοποιήσουν για την εθνική συγχρηματοδότηση την οποία κανονικά θα έπρεπε να εξασφαλίσουν τα ίδια προκειμένου να λάβουν τις επόμενες δόσεις των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.
Βάσει των μέσων ποσοστών συγχρηματοδότησης στα κράτη μέλη, τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψουν την αποδέσμευση και χρήση διαρθρωτικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 17,5-18 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης