Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η υψηλή μεταβλητότητα στις ξένες αγορές επηρεάζει και την εγχώρια αγορά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η υψηλή μεταβλητότητα στις ξένες αγορές επηρεάζει και την εγχώρια αγορά
ΑΓΟΡΕΣ: Μετά την κατάρρευση των αγορών παγκοσμίως χθες, σήμερα βλέπουμε μία αντίδραση, αλλά ο DAX για παράδειγμα από το -12% χθες, άνοιξε πάνω από το+3%, αλλά με περιορισμένες δυνάμεις και γρήγορα έχασε το μεγάλο μέρος της ανόδου. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και δείχνουν πως εκμεταλλεύονται τις ανοδικές αντιδράσεις ως ευκαιρία για πωλήσεις.

Οι αγορές μετοχών φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει πολλά κακά. Θα συμβούν όλα αυτά; Η αντίδραση της FED δεν έδειξε χθες ότι πείθει τους επενδυτές. Βγήκε μία αντίδραση με την ανακοίνωση αλλά τελικά οι δείκτες έκλεισαν χαμηλότερα. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών όπως λένε οι ειδικοί είναι φθηνές για τους μακροπρόθεσμους ωστόσο επενδυτές.

Στην παρούσα φάση συστήνεται αυξημένη προσοχή και διατήρηση ρευστότητας. Τα stop loss πρέπει να μπαίνουν κοντά. Θα πάρει χρόνο να φτιάξουν ξανά τα γραφήματα. Βέβαια και η ανοδική αντίδραση όταν έρθει θα είναι και αυτή σαν ελατήριο. Όπως στην πτώση έτσι και στην άνοδο. Αλλά θα θέλαμε να δούμε κάπου να μειώνεται αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα που σε καταβάλει και ψυχικά και σωματικά. Κατά τα λοιπά η υγεία προέχει, γι΄ αυτό περιορίστε μετακινήσεις και προστατεύστε τους εαυτούς σας.

ΧΑ: Στο ξεκίνημα ο μισός FTSE 25 πήγε σε call auction. Επηρεάζει η πορεία των ξένων αγορών. Όποιες μετοχές άνοιξαν αμέσως είχαν κέρδη έως 3,5% και ο δείκτης 0,7%. Μόλις άνοιξαν και οι υπόλοιπες μετοχές η αγορά πήγε στο +3% και κάτι με τις τράπεζες και τη Jumbο να βοηθούν σημαντικά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή αντίδραση από όλες τις συστημικές, αλλά πρέπει να κρατηθούν. Για να δούμε, γιατί μπορεί και σήμερα να έχουμε μία δύσκολη μέρα.

JUMBO: Έγραψε στο άνοιγμα υψηλό στα 13,90 ευρώ και η επόμενη πράξη έγινε στα 13,25 ευρώ.

ATTICA GROUP: Το ομόλογο διαπραγματεύεται στις 65 μονάδες βάσης και δεν είναι αρκετός ο καιρός που εκδόθηκε.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Πάνω-κάτω όλες στο ίδιο καζάνι βράζουν. Στην παρούσα φάση περιμένουμε τα αποτελέσματα. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δημοσίευσε χθες και φάνηκε πως στο τελευταίο τρίμηνο δεν είχε κέρδη. Έτσι τα καθαρά έμειναν περίπου σε αυτά του εννεαμήνου δηλαδή κοντά στα 40 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2018. Η αποτίμηση των 367 εκατ. ευρώ δίνει μονοψήφιο p/e και η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη για φέτος. Για να δούμε.

Δεν έχουμε δει ακόμα από διοικήσεις εταιρειών εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού. Ίσως ούτε αυτοί να μπορούν να υποθέσουν κάτι που να έχει βάση. Εδώ δε μπορούν να το πράξουν ειδικοί επιστήμονες, οι κυβερνήσεις φαίνεται να τα έχουν χάσει, οι κεντρικές τράπεζες το ίδιο, θα μπορούν οι διοικήσεις εισηγμένων;

ΔΕΗ: Βλέπουμε ένα ανοδικό χάσμα που έχει μείνει από την άνοδο της μετοχής. Συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2019 και είναι στα 1,57-1,47 ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στα χρηματιστήρια θα βρει μάλλον την ευκαιρία να το κλείσει. Σήμερα άνοιξε με άνοδο κοντά στο 4% και στα 1,90 ευρώ. Έκανε και γρήγορα 150 χιλ. τεμάχια όγκο.

CALL AUCTION: Η υψηλή μεταβλητότητα διατηρείται και πολλές μετοχές πηγαίνουν αρκετές φορές σε μικρό χρονικό διάστημα σε δημοπρασία. Είναι μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Q&R, Πλαίσιο, Αττικής, Πλαστικά Θράκης, Φουρλής, MLS, Αλουμύλ, Άβαξ, Ικτίνος, Cenergy, Ιντρακόμ Κατασκευές και άλλες, ήταν ταυτόχρονα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης