Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σοκ ο κορωνοϊός - Ύφεση στην Ευρωζώνη έως -2,5% το 2020 - Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας, 37 δισ. για επιχειρήσεις

Κομισιόν: Σοκ ο κορωνοϊός - Ύφεση στην Ευρωζώνη έως -2,5% το 2020 - Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας, 37 δισ. για επιχειρήσεις
H Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας
(upd) Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ανάπτυξη κάτω του μηδενός στην Ευρωζώνη το 2020.
Το πρώτο σενάριο εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι της τάξεως του 1%, ενώ το δεύτερο προβλέπει ότι μπορεί να φτάσει και το 2,5%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία τον κορωνοϊό, τόνισε  ωστόσο ότι εάν συνεργαστούν τα κράτη -μέλη, το σοκ θα είναι προσωρινό.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε κρατικές ενισχύσεις, ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και πρωτοβουλία 37 δισ. ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργασίας.
Η ευελιξία θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, τόνισε η προέδρος της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα αιτηθεί 8 δισ. για τη στήριξη 100 χιλ. μικρών επιχειρήσεων
Θα στηριχθούν και οι αεροπορικές, σημείωσε.
Η Ursula von der Leyen άφησε αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο οι απαγορεύσεις ταξιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών από την Ευρώπη για ένα μήνα.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη δημιουργία κατευθυντηρίων γραμμών για εξετάσεις κορωνοϊού στα σύνορα.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για πλήρη ευελιξία  από τις τραπεζικές εποπτικές αρχές.
Επίσης ανακοίνωσε την παροχή εγγυήσεων 1 δισ. από τον ευρω-προϋπολογισμό για δάνεια 8 δισ. σε 100 χιλ. επιχειρήσεις.
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η χωρίς προηγούμενο κατάσταση στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης